Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Iδέες για βραδινό στις καλοκαιρινές διακοπές

Iδέες για βραδινό στις καλοκαιρινές διακοπές

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

167

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD                                                                                                                                                                                                     
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
 
 
 
 Πολλοί από εσάς δεν καταναλώνετε αρκετές σαλάτες διότι φοβάστε μη πεινάσετε αργότερα. Ας καταρρίψουμε τους μύθους λοιπόν, σύμφωνα με τους οποίους αν φάμε σαλάτα θα πεινάμε μετά από μία ώρα, καθώς και ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μία δροσιστική σαλάτα που συνδυάζει τα λαχανικά με τα εποχικά φρούτα είναι ίσως η καλύτερη και η πιο υγιεινή επιλογή για το βραδινό σας γεύμα. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για τις πιο απολαυστικές καλοκαιρινές σαλάτες αφού σας ενημερώσουμε σχετικά με τους λόγους που αξίζει να τις καταναλώνετε.
 
Λόγοι για να προτιμάτε τις σαλάτες για βραδινό γεύμα
 
·         Αποτελούνται κατά 80-90% από νερό. Βοηθούν δηλαδή στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.
·         Το ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ωφελεί στην υγεία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
·         Επιδρούν ευεργετικά στην μείωση της κακής LDL –χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL-χοληστερόλης του αίματος λόγω των φυτικών ινών.
·         Μειώνουν την αρτηριακή πίεση λόγω του νερού και του καλίου.
·         Προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν το σακχαρώδη διαβήτη λόγω των φυτικών ινών.
·         Λόγω του σιδήρου και του φολικού οξέος που περιέχουν τα πιο πολλά βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας, της κόπωσης και στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.
·         Αποτελούν το ιδανικό γεύμα για απώλεια βάρους.
·         Σας χορταίνουν χωρίς πολλές θερμίδες.
 
                               
 
 
Συνταγές που συνδυάζουν τα φρούτα με τα λαχανικά
 
1.Σαλάτα με σταφύλι, τυριά & καρύδια
Υλικά
·         1 μικρό ματσάκι ρόκα
·         1 μαρούλι
·         1 κατσαρή λόλα
·         1 ραντίτσιο
·         100 γρ. ροκφόρ
·         100 γρ. ανθότυρο
·         80 γρ. γραβιέρα
·         30 γρ. καρύδια
·         1 μικρό τσαμπί σταφύλι μοσχάτο
Για τη sauce
·         2 κ.γ μπαλσάμικο
·         1 κ.γ μπράντι
·         6 κ.σ ελαιόλαδο
·         1 κ.γ μουστάρδα
·         Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
1)      Πλένουμε και κόβουμε τα σαλατικά σε μεγάλα κομμάτια.
2)      Κόβουμε τα τυριά σε κύβους.
3)      Χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ.
4)      Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία σαλατιέρα, ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
 
2. Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και αβοκάντο
Υλικά
·         1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
·         1/2 μικρή πιπεριά τσίλι
·         τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
·         200 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
·         2 αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ.
·          
·         500 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
·         2 κ.σ. χυμός λεμονιού
·         40 ml ελαιόλαδο
·         αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1-      Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
2-      Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
 
 
 
3.Πράσινη σαλάτα με σύκα
Υλικά
·         4 ώριμα σύκα, κομμένα στη μέση
·         2 φέτες προσούτο, κομμένο σε λωρίδες
·         125 γρ. τυρί μοτσαρέλα, κομμένη σε κυβάκια
·         1-2 φλ. φρέσκα ανάμικτα πράσινα χόρτα σαλάτας
·         1 φλ. άγρια ρόκα
·         1-2 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
·         1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
·         1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
·         1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
1-      Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα πράσινα χόρτα.
2-      Προσθέτουμε τη ρόκα.
3-      Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και το προσούτο.
4-      Προσθέτουμε τα σύκα.
5-      Σε ενα σέικερ ανακατεύουμε το λάδι, μπαλσάμικο (ξύδι και κρέμα) και το μέλι.
6-      Περιχύνουμε πάνω στη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
 
4.Σαλάτα με προσούτο και πεπόνι
Υλικά
1 πράσινη σαλάτα
• 1 σγουρή σαλάτα
• 1 ματσάκι ρόκα
• 5-6 λιαστές ντομάτες
• 2 φέτες πεπόνι
• 4-5 φέτες προσούτο
• λίγα καρύδια
 Για τη σως:
• ελαιόλαδο
• μπαλσάμικο ξύδι
• 2 κ.γ. μέλι
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• αλάτι, φρέσκο πιπέρι
 
Εκτέλεση
1-      Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, τα κόβουμε και τα βάζουμε στην σαλατιέρα μας.
2-      Βάζουμε για 2 λεπτά το προσούτο στο γκριλ ή στην τοστιέρα να γίνει τραγανό.
3-      Κόβουμε το πεπόνι σε κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω από τα υλικά μας.
4-      Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.
5-      Βάζουμε τα καρύδια μας και την μοτσαρέλα ή την παρμεζάνα.
6-      Στο τέλος τοποθετούμε και το προσούτο μας.
7-      Σε ένα μπλέντερ ή με μίξερ χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για τη σως και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
8-       Έτοιμη προς κατανάλωση.
 
Δοκιμάστε να εντάξετε τις δροσιστικές σαλάτες στην διατροφή σας πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες και δείτε αρκετά οφέλη στην υγεία σας αλλά και στην εμφάνιση σας χωρίς να πεινάσετε.
 
    Πηγή :      www.somaygies.gr.
 
 
 
 
 

    

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

167

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)