Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Εναλλακτικές Θεραπείες> Πώς να δημιουργήσουμε ένα υγιεινό γραφείο εργασίας. Απλές συμβουλές.

Πώς να δημιουργήσουμε ένα υγιεινό γραφείο εργασίας. Απλές συμβουλές.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

379

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ συζήτηση στην Αμερική για το πώς οι παρατεταμένες εταιρικές συνεδρίασεις μπορούν  να έχουν αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων. Τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της συνήθους κατάστασης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία ενδέχεται οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Για να μην αναφέρουμε τον πόνο της πλάτης, του αυχένα και του ώμου.
Δεδομένου ότι πολλές επαγγελματικές σταδιοδρομίες περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας γραφείου, αυτό πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα. Το Πανεπιστήμιο Maryville δηλώνει ότι οι χρόνιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν περίπου 164 εκατομμύρια Αμερικανούς μέχρι το 2025.   
Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να εξεταστεί το πολύ πραγματικό αποτέλεσμα που έχουν οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και οι επακόλουθες χρόνιες ασθένειες των εργαζομένων, στην εργασιακή τους απόδοση, την παραγωγικότητα και την ευεξία.
 
Ας δούμε κάποιες πολύ απλές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν την δημιουργία ενός πιο υγιεινού και πιο εργονομικού χώρου εργασίας:
 
Επενδύστε σε ρυθμιζόμενες καρέκλες και γραφεία
Η παρατεταμένη καθιστική εργασία  μπορεί να συμβάλει σε χρόνια προβλήματα στην πλάτη, ειδικά εάν οι εργαζόμενοι κάθονται σε λάθος καθίσματα στα γραφεία τους. Για παράδειγμα, ένα χαμηλό γραφείο μπορεί να είναι ο λόγος για τον πόνο του αυχένα ενός ατόμου και με την πάροδο του χρόνου, η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τους μύες και τις αρθρώσεις. Ένας τρόπος που μπορεί να αποτραπεί αυτό είναι η χρήση ρυθμιζόμενων καθισμάτων και γραφείων.
Αυτά θα επιτρέψουν στους υπαλλήλους, αλλά και τους εργοδότες να υιοθετήσουν μια καλύτερη, πιο φυσική στάση ενώ εργάζονται.
 
  
                                                            
 
Προσαρμογή Ύψους οθόνης
Το ύψος της οθόνης είναι μια άλλη πτυχή της εργονομίας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εργοδότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι. Τα ρυθμιζόμενα γραφεία και οι καρέκλες είναι χρήσιμα, αλλά μικρές οθόνες υπολογιστών μπορούν να προκαλέσουν την πρόσθια κλίση του εργαζομένου ή την κατεύθυνση προς τα κάτω (καμπούριασμα), οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη στάση του σώματος. Το ιδανικό ύψος οθόνης πρέπει να επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο να έχει το βλέμμα θέασης στο ύψος ακριβώς της οθόνης του υπολογιστή.
 
Επαρκής εσωτερικός φωτισμός
Ο φωτισμός παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ευημερία και την παραγωγικότητα του εργαζομένου. Ο υγιεινολόγος τεχνικός συγγραφέας Lee Bell έγραψε για το πώς τα ανθρωπο-κεντρικά συστήματα φωτισμού έχουν βοηθήσει τους υπαλλήλους γραφείου να αποδίδουν καλύτερα. Ο φωτισμός λειτουργεί με τρόπο που να υποστηρίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς του προσωπικού, παρέχοντας διαφορετικές ρυθμίσεις φωτισμού σε διάφορες ώρες της ημέρας. Η έκθεση αναφέρει ότι ο φωτισμός αυτός υποκινεί τα ενεργειακά επίπεδα των εργαζομένων ενώ παράλληλα ενισχύει την άνεση τους. Οι εργοδότες μπορούν επίσης να επενδύσουν σε λαμπτήρες γραφείου για κάθε τόπο εργασίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ελαφρύς φωτισμός στο γραφείο προκαλεί όχι μόνο την καταπόνηση των ματιών και τους πονοκεφάλους, αλλά και υπνηλία, επηρεάζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της εργασίας. Οι εταιρείες θα πρέπει να αξιολογήσουν τα σχέδια φωτισμού τους και να εξετάσουν εάν είναι αρκετός για τους εργαζομένους. Με λαμπτήρες γραφείου, οι άνθρωποι έχουν την επιλογή να δημιουργήσουν το δικό τους φωτεινό περιβάλλον.
Ωστόσο, το φυσικό φως της ημέρας εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο, να εξασφαλίζεται ότι το εργασιακό περιβάλλον είναι καλά φωτισμένο.
 
Και να μη ξεχνάμε ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εργαζόμενοι και εργοδότες έχουμε καλό κοινό συμφέρον να προστατεύουμε την υγεία μας προς όφελος και της επαγγελματικής μας εξέλιξης.
 
https://www.corporatewellnessmagazine.com/worksite-wellness/set-healthy-workstation/
 
 

Σχετικά άρθρα  :    Φωτισμός στο σπίτι και στον χώρο εργασίας : Ένα ισοζύγιο κρίσιμο για την υγεία και την ευεξία μας

                                Stress :  Πηγή των δεινών του ανθρώπου

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

379

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)