Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Σπίτι> Φωτισμός στο σπίτι και στο χώρο εργασίας : Ένα ισοζύγιο κρίσιμο για την υγεία και την ευεξία μας

Φωτισμός στο σπίτι και στο χώρο εργασίας : Ένα ισοζύγιο κρίσιμο για την υγεία και την ευεξία μας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

246

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
Σύμφωνα με τον Δρ. Jacob Liberman, πρωτοπόρο στους τομείς του φωτός, η έλλειψη ηλιακού φωτός αλλά και η υπερβολική χρήση τεχνητού φωτισμού, συμβάλλει στην εμφάνιση σύγχρονων προβλημάτων υγείας.
Ως η πιο πρωταρχική ενέργεια, που έχουμε εξελίξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, το φως επηρεάζει δραματικά την φυσιολογία και την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, ο ρόλος του στην υγεία μας είναι λιγότερο κατανοητός και εκτιμημένος στην καθημερινή μας ζωή.
 
"Το σώμα είναι ένα ζωντανό φωτοκύτταρο, που διεγείρεται και ρυθμίζεται από το φως που εισέρχεται στα μάτια" λέει ο Liberman. «Κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται από το φως».
 
Ενενήντα οκτώ τοις εκατό του φωτός που διεισδύει στο σώμα μας εισέρχεται μέσω των ματιών μας, όμως το περισσότερο από αυτό δεν είναι μόνο για την όραση, λέει ο Liberman. Οι εσωτερικές βιολογικές διεργασίες μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της παραγωγής ορμονών και της σύνθεσης θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη D και επομένως η ρύθμιση του ασβεστίου επηρρεάζονται από αυτό το φως.
 "Το σώμα είναι ένα ζωντανό φωτοκύτταρο, που διεγείρεται και ρυθμίζεται από το φως που εισέρχεται στα μάτια" λέει ο Liberman. «Κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται από το φως».
 
Τι είναι το φως;
Σύμφωνα με τον Liberman, "Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη, μεγάλη ερώτηση που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να απαντήσει. Διότι, πρώτα απ 'όλα, το φως είναι αόρατο. Το φως του ήλιου, η κύρια πηγή φωτός του πλανήτη μας, "αποτελείται από μια ποικιλία ενεργειών που μεταδίδονται στη Γη με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων", εξηγεί ο Liberman στο βιβλίο του Light: Medicine του μέλλοντος.
"Μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των κυμάτων φτάνει στην επιφάνεια της Γης [το περισσότερο φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα] και μόνο το 1% του συνολικού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος θεωρείται ότι γίνεται αντιληπτό από το μάτι.
Είναι σημαντικό ότι η ανθρώπινη σχέση με το φως έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε λίγους αιώνες. Όπως συντάσσει ο συγγραφέας Jane Brox στο Brilliant: Η Εξέλιξη του Τεχνητού Φωτός:
 «Πριν από 500 χρόνια, αν μπορούσατε να έχετε δει τη Γη από ψηλά, οι πόλεις και τα χωριά θα είχαν φανεί σχεδόν σκοτεινά όπως τα δάση».
Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται και ζουν σε εσωτερικούς χώρους μέσα σε τεχνητά φωτισμένα περιβάλλοντα. Όλο και περισσότερο αποσυνδεδεμένοι από τη φύση, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου, η αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, μέσω των γυάλινων οθονών που εκπέμπουν φως. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη σημερινή γενιά παιδιών - η πρώτη που έχει διαμορφωθεί πλήρως από τη γέννησή της από έναν τέτοιο κόσμο.
 
Μπλε φως
Το κύριο φως, με τις περισσότερες επιπτώσεις στον άνθρωπο, σήμερα προέρχεται από τις λυχνίες LED (δίοδοι εκπομπής φωτός) μέσω οθόνης υπολογιστή, λέει ο Liberman. Από το 2007, ο οπίσθιος φωτισμός LED χρησιμοποιήθηκε για να φωτίσει τις οθόνες των ψηφιακών συσκευών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τα smartphones, τα tablet, τους φορητούς υπολογιστές, τους υπολογιστές και τις οθόνες τηλεοράσεων, συμφωνεί και ο Jim Kokkinakis, Senior Lecturer  στη Σχολή Optometry and Vision Science του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Οι λυχνίες LED είναι πιο δαπανηρές  από την παλαιότερη τεχνολογία LCD, αλλά είναι πολύ φωτεινότερες και εκπέμπουν πολύ περισσότερο φως στο μπλε φάσμα, . "Το μπλε φως, ειδικά το μωβ μπλε, βρίσκεται στο ανώτερο άκρο του ορατού φάσματος ακτινοβολίας. Έχει πλέον ονομαστεί «ορατό φως υψηλής ενέργειας». Είναι ένα βήμα μακριά από το υπεριώδες (UV) φως - και όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως είναι επιβλαβής. " 
Η επιστήμη ανακαλύπτει ότι το υπερβολικό μπλε φως τη νύχτα "μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει την ινσουλίνη, την παχυσαρκία και τις διαταραχές της διάθεσης".
 
Όπως και η υπεριώδης ακτινοβολία, το μπλε-ιώδες φως μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο μάτι -  στον αμφιβληστροειδή - και μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη.
"Σε κλινικά δεδομένα αναδύεται ότι το [μπλε-ιώδες φως] έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των ματιών μας", λέει ο Κοκκινάκης. "Σε συσσωρευμένες δόσεις, είναι παράγοντας βλάβης του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) ».
 
Ένα άλλο ζήτημα με την συχνή έκθεση του ματιού σε οθόνες είναι το κοντινό εύρος από το οποίο βλέπουμε. "Το φως που εκπέμπεται από ένα φορητό smartphone, 40 εκατοστά από το μάτι, είναι δυναμικά 100 με 1000 φορές φωτεινότερο από αυτό που βιώνεται από μια τηλεόραση τεσσάρων μέτρων μακριά", λέει ο Κοκκινάκης.
Είναι ανησυχητικό, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κοινωνικού δημογράφου Mark McCrindle, τα παιδιά της Αυστραλίας ξοδεύουν το 27% των ωρών τους σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Και ο Κοκκινάκης, ο οποίος διδάσκει το The Eye Practice στο Σίδνεϊ, αναφέρει ότι βλέπει μαζικά προβλήματα,  που προκαλούνται από τον υπολογιστή και τα ξηρά μάτια, στα παιδιά.
«Η προσοχή στις ψηφιακές συσκευές μειώνει την ταχύτητα αναλαμπής (φυσική λίπανση των ματιών μας) στο 20% περίπου του φυσιολογικού», λέει.
Η αϋπνία μπορεί να είναι ένα άλλο πρόβλημα της οθόνης.
 «Το μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα μας», εξηγεί ο Κοκκινάκης. "Εμποδίζει τον μηχανισμό φυσική εκκαθάρισης του οργανισμού μας." Και, ενώ οποιοδήποτε φως μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα, το μπλε φως το κάνει πιο αποτελεσματικά.
  
Η σκοτεινή πλευρά του τεχνητού φωτός
Οι οθόνες δεν είναι οι μόνες πηγές του μπλε φωτός. το καταναλώνουμε επίσης ακούσια από τα LED χαμηλής κατανάλωσης και τα CFL (λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους) που φωτίζουν τους εσωτερικούς χώρους μας. Τα περισσότερα σπίτια σήμερα φωτίζονται από CFLs και LEDs, σύμφωνα με την Efterpi Soropos, σχεδιάστρια και  δημιουργό θεραπευτικών εσωτερικών χώρων, που ονομάζονται Human Rooms. Εμπορικά, ο πιο κοινός φωτισμός εξακολουθεί να είναι CFL (λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους) και LED χαμηλής κατανάλωσης.
Ο φωτισμός με λάμπες φθορισμού μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση των ματιών, αϋπνία και πονοκεφάλους, λέει η Σορόπος και μπορεί επίσης να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το 1982, το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και της Κλινικής Μελανώματος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, όπου οι γυναίκες που εργάζονταν υπό φθορίζοντα φωτισμό σε ένα γραφείο είχαν διπλάσιο κίνδυνο για το μελάνωμα από εκείνες που εργάζονταν στο ύπαιθρο.
Μια πιο πρόσφατη έκθεση, από το 2008, η οποία εξετάζει ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τον οικονομικό φωτισμό, συνδέει τη ραδιοσυχνότητα και την ακτινοβολία UV από CFLs με τον καρκίνο του δέρματος και άλλα προβλήματα υγείας. Η έκθεση, από τη Δρ. Magda Havas του Πανεπιστημίου Trent στον Καναδά, κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν εντολή στους κατασκευαστές να προτείνουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στον φωτισμό CFL και LED .
"Το ηλιακό φως είναι σαν τη βενζίνη που βάζετε στο αυτοκίνητό σας. Η βενζίνη έχει ορισμένο αριθμό οκτανίων. αν το οκτάνιο είναι πολύ χαμηλό, ο κινητήρας θα λειτουργεί ανεπαρκώς."
Η τάση για υπερβολική δόση στο μπλε φως τη νύχτα - με την παραμονή μας αργά, στην περιήγηση στο Internet και τα online παιχνίδια - δεν βοηθάει την διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού μας.
Το άλλο σημαντικό πρόβλημα με το τεχνητό φως είναι η διακύμανση, δηλ. η υπερβολική δόση ή η έλλειψη σε σύγκριση με το φως του ήλιου.
Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού φωτός που χρησιμοποιούμε είναι τόσο διαφορετικό από το φως του ήλιου που η υγεία μας αρχίζει να υποφέρει.
 
"Malillumination" και η βιταμίνη του ηλιακού φωτός
Ποια είναι η λύση σε όλα αυτά; Πρέπει να βγούμε έξω. Ωστόσο, χάρη στην τρύπα στο στρώμα του όζοντος, την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του δέρματος, πολλοί από μας φοβούνται τον ήλιο.
Σε αυτό, ο Liberman σημειώνει, "Το φως είναι η πιο ισχυρή πηγή διατροφής που έχουμε. Εάν δεν έχετε καθημερινή ελάχιστη δόση φωτός, θα υποφέρετε από δυσανεξία. Θα σας επηρεάσει σε σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και της συναισθηματικής και ψυχικής σας κατάστασης, αλλά και της φυσιολογικής σας κατάστασης.
 Μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη φωτός. Το άλλο πρόβλημα είναι ο τύπος του φωτός. "
Είναι ένας ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται από την έρευνα.
Σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη από το 2008 έως το 2010 από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετη " βιταμίνη του ήλιου", με το 33 έως 58% των Αυστραλών ηλικίας άνω των δύο ετών να παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D , μια ουσία μοναδική στο γεγονός, ότι συντίθεται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως.
Μια έκθεση του 2012, που δημοσιεύθηκε από την Εφημερίδα της Φαρμακολογίας και Φαρμακοθεραπείας, αποκαλύπτει ότι, παγκοσμίως, το 50% των ανθρώπων πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι συγγραφείς δηλώνουν: "Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας επειδή η έλλειψη της D είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τη συνολική θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό. Η αναδυόμενη έρευνα υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των κατάγματων, των αυτοάνοσων ασθένειών, της γρίπης, του διαβήτη τύπου 2 και της κατάθλιψης.
Από το 1999, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι οποίοι εκτίθενται σε φωτεινό τεχνητό φωτισμό τη νύχτα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.
"Η βιταμίνη D μπορεί να είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες που υπάρχουν", λέει ο Liberman. Πιστεύει ότι πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού σχετίζονται με την έλλειψη φωτός και την εσωτερική μας κουλτούρα.
Το φως του ήλιου μειώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη στο αίμα και αυξάνει την ενέργεια, λέει. Έχει επίσης απολυμαντική δράση, καθώς και την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτηρίδια και να βελτιώνει ασθένειες του δέρματος, όπως η ψωρίαση.
Επίσης, το ανεπαρκές ηλιακό φως συνδέεται με μια παγκόσμια επιδημία μυωπίας (μυωπία) στα παιδιά, που επηρεάζει ιδιαίτερα την αστική Ανατολική Ασία. Μια μελέτη του 2008, με επικεφαλής τον καθηγητή Kathryn Rose και δημοσιευμένη στην Science News, διαπίστωσε ότι το 29% των  παιδιών που ζουν στην αστική Σιγκαπούρη είχε μυωπία. Σε έντονη αντίθεση, μόνο το 3% του ίδιου δείγματος παιδιών κινεζικής καταγωγής που ζούσαν στο Σύδνεϋ είχε μυωπία. Και αυτό, γιατί περνούσαν κατά μέσο όρο 14 ώρες την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους, σε σύγκριση με το μέσο όρο των τριών ωρών των παιδιών της Σιγκαπούρης.
Οι ερευνητές κατηγορούν τον χαμηλότερο φωτισμό του εσωτερικού χώρου για την ανάπτυξη της μυωπίας.
 
Κίνδυνοι από τον ήλιο
Δεν κάνει ο πάρα πολύς ήλιος κακό σε μας; Ναί. Τα πολύ γνωστά αποτελέσματα της υπερβολικής δόσης στο φως του ήλιου - ιδιαίτερα το έντονο τμήμα UV του φάσματος - περιλαμβάνουν καρκίνο του δέρματος, ηλιακό έγκαυμα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές βλάβες και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρόλα αυτά, χρειαζόμαστε μικρές δόσεις υπεριώδους φωτός μέσα στο πλήρες φως του ηλιου, συμβουλεύει ο Liberman. Θεωρεί ότι τα γυαλιά ηλίου είναι καλά, αλλά όχι για κάθε μέρα, όλη μέρα. «Το φως που περνά μέσα από το μάτι συνεχώς ρυθμίζει το σώμα - έτσι επηρεάζεται η φυσιολογία σας.» Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στη χρήση  αντηλιακών. Απλά : «Η παραγωγή βιταμίνης D παράγεται από το ηλιακό φως. Χρειάζεται όμως προσοχή και μετριοπάθεια στην έκθεσή μας στο ηλιακό φως.
 
Το υγιές σκοτάδι
Όσο το φυσικό φως είναι απαραίτητο για την καλή υγεία, χρειάζεται και το σκοτάδι. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Σκούρου Ουρανού (IDA), έναν Παγκόσμιο Οργανισμό που αγωνίζεται για τη μείωση της φωτορύπανσης, η αφθονία του τεχνητού φωτός τη νύχτα (ALAN) που λάμπει από τα σπίτια μας, οι προβολείς αυτοκινήτων, ο φωτισμός του δρόμου και τα αστικά τοπία απειλούν τον πλανήτη, τις βιολογικές διαδικασίες ζώων και φυτών, καθώς και των ανθρώπων.
Σύμφωνα με δύο μελέτες περιοδικών του 2015, μαζί με τον γνωστό ρόλο του φωτός στην καταστολή της μελατονίνης και της διατάραξης του ύπνου, ο συνεχής φωτισμός τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, επιταχύνει τη γήρανση, διαταράσσει την ανάπτυξη στους νέους και επηρεάζει αρνητικά την ανοσοποιητική λειτουργία, τις μεταβολικές διεργασίες, τη νόσο, τις διαταραχές της διάθεσης και την παχυσαρκία.
Φαίνεται ότι, όταν πρόκειται για την υγεία, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε την αληθινή φύση μας ως πλασμάτων του σκότους και του φωτός.
 
Εύρεση ισορροπίας
Για να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία φωτισμού για εσάς και τα παιδιά σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.
 
Αγκαλιάστε το σκοτάδι
• Τοποθετήστε κουρτίνες αναστολής φωτισμού στα υπνοδωμάτια.
• Απομακρύνετε όλες τις συσκευές εκπομπής φωτός - ψηφιακά και ηλεκτρικά     
 ξυπνητήρια και τηλεοράσεις - από την κρεβατοκάμαρα.
• Τη νύχτα, μεταβείτε σε ζεστούς ή κόκκινους τόνους, λαμπτήρες χαμηλής ισχύος ή
   κεριά και φώτα ημέρας. (Το φως του κόκκινου φάσματος καταστέλλει τη
   μελατονίνη λιγότερο από άλλα μήκη κύματος.)
• Απενεργοποιήστε κάθε περιττό φωτισμό.
• Πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι.
 
Μειώστε το μπλε φως τη νύχτα
• Παρακολουθήστε και περιορίστε την ώρα έκθεσης των παιδιών σας στις οθόνες
• Αποφύγετε όλες τις οθόνες υπολογιστών, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το κρεβάτι.
• Εγκαταστήστε μια επιλογή ζεστού φίλτρου (όπως το f.lux) στο smartphone, το tablet και τον υπολογιστή σας.
• Αγοράστε μπλε μπλοκ γυαλιά για εργασία με υπολογιστή τη νύχτα.
• Αγοράστε μια οθόνη υπολογιστή χαμηλού φωτός με μπλε φως (όπως μία από τη    BenQ).
• Μείνετε εκτός σύνδεσης όπου μπορείτε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν εκτυπωμένα βιβλία, παιχνίδια παλαιού τύπου, σταθερά και ούτω καθεξής.
 
Αποκτήστε τις βιταμίνες του ηλιακού φωτός
• Ο Liberman προτείνει τουλάχιστον 20-30 λεπτά ήπιο ήλιο την ημέρα, εκθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα. Μπορείτε να  αυξάνετε την έκθεσή σας, ένα λεπτό κάθε μέρα για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να προσαρμόζεται και να παχύνει, αποφεύγοντας τα ηλιακά εγκαύματα.
• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καθίσουν έξω για δραστηριότητες όπως φαγητό, εργασία στο σπίτι, μελέτη και παιχνίδι - οι εξωτερικοί χώροι είναι ιδανικοί.
• Τοποθετήστε όσο το δυνατόν περισσότερα παράθυρα και φεγγίτες στο σπίτι σας.
• ?σκηθήτε σε εξωτερικούς χώρους.
 
www.corporatewellnessmagazine.com/   


 

s

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

246

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)