Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός>  Ταξιδιωτική διάρροια: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Ταξιδιωτική διάρροια: Αντιμετώπιση και θεραπεία

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

496

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Του Γιάννη Σπαβέρα
Οδοντιάτρου-Υγιεινολόγου
 
 
 
 Από εμπεριστατωμένες διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι το 40% των ταξιδιωτών εκδηλώνουν τα συμπτώματα της ταξιδιωτικής διάρροιας και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 94%, για ταξιδιώτες σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, το Μαρόκο. Τα συμπτώματα της ήπιας μορφής ταξιδιωτικής διάρροιας διαρκούν συνήθως 3-5 ημέρες χωρίς θεραπεία και 1-2 ημέρες με θεραπεία, σε ταξιδιώτες που το ταξίδι τους διαρκεί μια δυο βδομάδες. Τα κύρια συμπτώματα πολλές φορές συνοδεύονται από κράμπες (75%) και πυρετό (48%), οπότε μπορούμε και να μιλήσουμε για το σύνδρομο της δυσεντερίας. Οι μολυσμένες τροφές και το νερό ευθύνονται κυρίως για τη μετάδοση στον ανθρώπινο οργανισμό των κυριοτέρων παθογόνων οργανισμών, που προκαλούν την ταξιδιωτική διάρροια.
 Στην ήπια μορφή εμφάνισης της νόσου δε χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά φαγητά. Στη μέτρια αλλά και στην κλασική μορφή εμφάνισης της νόσου, δύο ουσίες είναι απαραίτητες: η Loperamide (Imodium) και τα αντιβιοτικά κινολόνες. Στη μέτρια αλλά και στην κλασική μορφή εμφάνισης της νόσου, δύο ουσίες είναι απαραίτητες: η Loperamide (Imodium) και τα αντιβιοτικά κινολόνες. Στη μέτρια μορφή (τέσσερις ή περισσότερες εκκενώσεις την ημέρα), η Loperamide είναι το φάρμακο εκλογής. Παίρνουμε δύο ταμπλέτες και εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται, παίρνουμε μία ταμπλέτα μετά από κάθε εκκένωση (μέχρι οκτώ ταμπλέτες μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες). Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πίνουμε άφθονα υγρά (όχι οινοπνευματώδη, καφέ, ή δυνατό τσάι) και τρώμε ελαφριά γεύματα. Στην κλασική μορφή εμφάνισης της νόσου με συμπτώματα ναυτίας, εμετούς, πυρετό, κ.α., το φάρμακο εκλογής είναι οι κινολόνες.
Οι Flouroquinolones λαμβάνονται για 3 ημέρες στις ακόλουθες δόσεις:
 
Norfloxacin: 400mg ανά 12ωρο για 3 ημέρες
Ciprofloxacin: 500mg ανά 12ωρο για 3 ημέρες
Ofloxacin: 200mg ανά 12ωρο για 3 ημέρες
Levofloxacin: 500mg ανά 12ωρο για 3 ημέρες
 
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, και πρέπει να το επισημάνουμε, ότι οι κινολόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και για τη θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά. Όσο αφορά την ταξιδιωτική διάρροια στα παιδιά, πρέπει να προσθέσουμε κάποιες νεότερες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες δίνοντας φαγητό στα παιδιά με συμπτώματα της νόσου, διεγείρουμε την ανανέωση των εντερικών κυττάρων και αυξάνουμε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η τροφή καλό είναι να αποφεύγεται, όσο συνεχίζονται οι εμετοί.
Οι εμετοί σπάνια κρατάνε περισσότερο από δώδεκα ώρες.
Τα βρέφη μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν και να πίνουν γάλα με το μπουκάλι (μπιμπερό). Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τρώνε υδατάνθρακες (άμυλα), όπως ρύζι, πατάτες, δημητριακά και ψωμί.
Όταν τα διαλύματα αντικατάστασης των απολεσθέντων ηλεκτρολυτών (ORS) δεν είναι διαθέσιμα, άλλα διαλύματα μπορούν να τα υποκαταστήσουν, όπως σκέτο νερό πόσιμο με αλατισμένα κράκερς. Επίσης, σκέτο νερό πόσιμο με πουρέ πατάτας ή τσιπς μπανάνας και υδαρείς τροφές, όπως άνθος αραβοσίτου, άγλυκο γιαούρτι, χυμοί λαχανικών. Βάζοντας 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο νερό, φτιάχνουμε ένα τέλειο διάλυμα αντικατάστασης των απολεσθέντων ηλεκτρολυτών.
Τελικά, η άποψη να δίνουμε καθαρά υγρά και να αφήνουμε το έντερο να ηρεμήσει χωρίς τροφή, είναι αντιπαραγωγική. Τα καθαρά υγρά δεν αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον εμετό και τη διάρροια, χειροτερεύοντας περαιτέρω την ανισορροπία ηλεκτρολυτών και επιταχύνοντας την αφυδάτωση.
Το ελαφρύ φαγητό λοιπόν μειώνει τον όγκο και τη συχνότητα της διάρροιας και επιταχύνει την ανάρρωση.


 

s

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

496

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)