Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Φεύγουμε για διακοπές; Στη βαλίτσα και αχρείαστα

Φεύγουμε για διακοπές; Στη βαλίτσα και αχρείαστα

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

444

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
Γιάννης Σπαβέρας 
Οδοντιάτρος – Υγιεινολόγος
 
 
Το ταξίδι –κάθε ταξίδι- πάνω απ’όλα είναι απόλαυση. Ενόσω όμως βρισκόμαστε στο εξωτερικό, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε μικρά προβλήματα υγείας όταν αυτά παρουσιάζονται. Προφάσεις του τύπου <δεν πρόλαβα ανοιχτά τα μαγαζιά,δεν υπάρχουν μαγαζιά,δεν βρήκα φαρμακείο>,είναι οι συνήθεις. Καλό θα ήταν λοιπόν,προτού φύγουμε από το σπίτι μας, με τη συμβουλή του προσωπικού μας γιατρού και φαρμακοποιού ,να φτιάξουμε ένα πακέτο με τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη Δυτική Νέα Γουινέα,φυσικά με την ανάλογη διαβάθμιση αναγκών.
 
Στη διεθνή ταξιδιωτική ιατρική βιβλιογραφία, οι συνάδελφοι δόκτωρ Ντάγουντ (ΗΠΑ) και δόκτωρ Γουντάιερ (Αγγλία) έχουν προτείνει έναν κατάλογο απαραίτητων σκευασμάτων, ο οποίος φυσικά μπορεί να συμπληρωθεί από τις προσωπικές μας ιατρικές ταξιδιωτικές εμπειρίες (ανάλογα με τον τόπο προορισμού,τη διάρκεια και τη φύση του ταξιδιού). Μαζί με τα ατομικά είδη υγιεινής,μπορούμε να έχουμε:
 
 
Παυσίπονα και φάρμακα κατά της ναυτίας.
 
Φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ταξιδιωτικής διάρροιας.
 
Φάρμακα για την αντικατάσταση των απολεσθέντων ηλεκτρολυτών από ταξιδιωτική διάρροια και φοβερή ζέστη (καύσωνας) π.χ. Cellopore, DioraLyte, Almora, CeraLyte.
Το τελευταίο αντικαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες, αλλά συγχρόνως μειώνει και την ποσότητα των διαρροϊκών συμπτωμάτων και αποτελεί τελευταία εφαρμογή (1996) από το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins των ΗΠΑ. Τελευταία,παρασκευάστηκαν διαλύματα ηλεκτρολυτών με βάση τα δημητριακά,με σοβαρά πλεονεκτήματα σε σύγκριση μ’ εκείνα που είχαν ως βάση τη γλυκόζη. Τα πρώτα λοιπόν περιέχουν μαγειρεμένα άμυλα (συνήθως ρυζιού) και παρέχουν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες απ’ ότι τα δεύτερα,χωρίς να προκαλούν ωσμωτική διάρροια και η παροχή των περισσότερων θερμίδων τελικά επιταχύνει την ανάρρωση. Αντιθέτως,τα διαλύματα που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή χυμούς φρούτων,δημιουργούν μια ωσμωτική πυκνότητα στο έντερο που απορροφά υγρό από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο έντερο,χειροτερεύοντας τη διάρροια.
 
Φάρμακα αντιισταμινικά για τις πιθανές αλλεργίες (δερματίτιδες εξ επαφής είναι συχνές από τα μέταλλα νικέλιο, ασήμι, πλατίνα ,από τα οποία φτιάχνονται τα εξαιρετικά για τον ταξιδιώτη, τοπικής λαϊκής τέχνης, κοσμήματα).
Υδροκορτιζονούχο κρέμα (1%) για μείωση ερυθρότητας δέρματος από πιθανό τσίμπημα των εντόμων, θα πρέπει να φορούν μια ειδική ταυτότητα ιατρικής προειδοποίησης και να είναι εφοδιασμένοι πάντα με ένα φαρμακευτικό συνδυασμό μιας σύριγγας επινεφρίνης (αδρεναλίνη) και ενός χορηγούμενου από το στόμα αντιισταμινικού. Τα δύο αυτά φάρμακα είναι απαραίτητα για τον έλεγχο πιθανής αλλεργικής αντίδρασης.
Υδροκορτιζονούχο ενέσιμο διάλυμα,για πιθανό οξύ μη λοιμώδες λαρυγγικό οίδημα, λόγω αλλεργίας.
 
Φάρμακο για δερματομυκητίαση (πόδι του αθλητή), που συχνά μπορεί να χαλάσει όλο μας το ταξίδι. Φάρμακο εκλογής: μικοναζόλη.
 
Θερμόμετρο
 
Ψαλίδι
 
Γάζα και βαμβάκι
 
Κρέμα αντηλιακή (υψηλός δείκτης προστασίας).
 
Χάπια για δυσκοιλιότητα
Επικάλια θεραπείας κάλων (0,4 σαλικυλικού οξέως). Επιθέματα για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και την πίεση των παπουτσιών, καθώς και για την αποτελεσματική προστασία και θεραπεία για τις φουσκάλες και για τα κότσια.
 
Μικρή ποσότητα αντισηπτικού δέρματος και όλα τα απαραίτητα για μικροτραυματισμούς.
 
Ειδικό αντισηπτικό μαντίλι με μικροβιοκτόνο δράση μιας χρήσεως.
 
Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος (μόνο με την καθοδήγηση του προσωπικού μας γιατρού), καθώς επίσης, αν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής, αντιβιοτικό σε σταγόνες για τα μάτια.
 
Χάπια πρόληψης της ελονοσίας (αν σχεδιάζουμε να επισκεφτούμε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα). Μία εβδομάδα πριν από την αναχώρηση μας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας και για τέσσερις εβδομάδες μετά την επιστροφή μας, μία δοσολογία μία φορά την εβδομάδα. (Η καλύτερη πρόληψη είναι ο κατάλληλος ρουχισμός και η χρήση εντομοαπωθητικών.)
 
Χάπια για να κάνουν το νερό πόσιμο. Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για να πλύνουμε τα μάτια μας, για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας και για να ξεδιψάσουμε.
 
Βελόνες και σύριγγες αποστειρωμένες, καθώς και μία συσκευασία ραμμάτων για όσους ταξιδεύουν αποκλειστικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μεγάλα ιατρικά κέντρα παρά το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων AIDS.
 
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα φάρμακα που παίρνουμε σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης και τη συνταγή του γιατρού μας που μας χορηγεί τα φάρμακα. Καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας και τη συνταγή του οφθαλμιάτρου μας, στην περίπτωση που καταστραφούν ή χάσουμε τα γυαλιά μας και δεν έχουμε δεύτερο ζευγάρι.
Αν κάποιος χρησιμοποιεί φακούς επαφής και ταξιδεύει σε περιοχή όπου θα συναντήσει σκόνη (Αφρική-σαφάρι), μια καλή ιδέα είναι να πάρει μαζί του ένα ζευγάρι γυαλιά, γιατί η σκόνη πολλές φορές κάνει τα μάτια πιο ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανεχτούν τους φακούς.
 
Μια φρόνιμη συμβουλή για όλους μας είναι να μη βγάλουμε τα φάρμακα από τη συσκευασία τους για δύο λόγους:
Πρώτον, για να μην έχουμε προβλήματα με τις τελωνειακές αρχές σε μια πιθανή έρευνα και
Δεύτερον, για να γνωρίζουμε την κατάλληλη στιγμή που θα τα χρειαστούμε την ακριβή δοσολογία και τις ενδείξεις και αντενδείξεις του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Το Almora, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
Το CeraLyte, αμερικάνικο προϊόν, μπορεί κανείς να το βρει μέσω της εταιρείας Travel Medicine, Inc.
 e-mail:travmed@travmed.com.
Για το Cellopore ORS, αγγλικό προϊόν της εταιρείας Ucb Films PLC-Osmotic Division, μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες στο:e-mail:Melanie.charlesworth@ucb-group.com.
 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Σπαβέρα «Τροπικές ασθένειες έξω από τη βαλίτσα μας» Ιατρικές συμβουλές για να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο.
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
 

     Σχετικά άρθρα   :    Ταξίδια - Εναλλακτικός Τουρισμός

 

SPORT :  Σειρά επιδεσμικών για την πρόληψη αντιμετώπιση των τραυματισμών

 

 

 

 

s

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

444

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)