Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Ταξιδεύοντας με ή χωρίς το Διόνυσο; Το αλκοόλ στις αεροπορικές πτήσεις

Ταξιδεύοντας με ή χωρίς το Διόνυσο; Το αλκοόλ στις αεροπορικές πτήσεις

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

484

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Του Γιάννη Σπαβέρα
Οδοντιάτρου-Υγιεινολόγου
 
 
 
Δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς, άλλος λίγο άλλος πολύ, να γίνει θύμα του Διόνυσου και του Βάκχου. Δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς ότι το αλκοόλ (Alkuhul), που οι ?ραβες μετά το 18ο αιώνα ανέπτυξαν με την τεχνική της διύλισης, ιδιαίτερα στο κρασί, είναι μία από τις πολυτέλειες που απολαμβάνει ο άνθρωπος. Η λεπτή γεύση του είναι πάντα ανάμνηση ευτυχίας, ευθυμίας, καλής διάθεσης και φυγής από το άγχος.
Δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς ότι, το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσον, το αεροπλάνο, είναι ούτως ή άλλως μια στρεσογόνος πηγή για το σύγχρονο άνθρωπο. Οι ανησυχίες και οι φόβοι που σχετίζονται με το ταξίδι είναι συνηθισμένες. Πιστεύω ότι, η χαρά του ταξιδιού, εξαρτάται από την προδιάθεσή μας να τα βγάλουμε πέρα με μία ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών στρες.
Η μετακίνηση είναι ένας αναγνωρισμένος στρεσογόνος παράγοντας, το δε μεταφορικό μέσο είναι καθοριστικό.
Η πτήση αυτή καθαυτή, η απογείωση και η προσγείωση, οι καθυστερήσεις πτήσεων, ο συνωστισμός στα αεροδρόμια, οι διαδικασίες ασφάλειας, καθώς και η απώλεια αποσκευών προκαλούν ανησυχία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε αυτές τις ανησυχίες, είναι να μην τις σκεφτόμαστε, μέθοδο που ακολουθεί το 47% των ταξιδευτών. Περίπου το 37% χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να μειώσει το άγχος, ενώ ένα ποσοστό περίπου 16% προτιμάει τη χρήση καπνού (τσιγάρο). Σε πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Kevin G. Power και της ομάδας του, από το Πανεπιστήμιο Stirling της Σκωτίας, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ταξιδευτών που επηρεάζεται από το αεροπορικό ταξίδι ανέρχεται στο 24%.
Σχεδόν σ’ όλες τις περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καφεΐνης πριν την πτήση, με σκοπό τη μείωση του άγχους, παρατηρήθηκε αύξηση της ανησυχίας! Η συνήθεια να προσφέρονται αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι μέρος της αντίληψης ότι το αλκοόλ χαλαρώνει, καθώς επίσης και δείγμα καλής φιλοξενίας. Όμως, αν πιούμε μεγάλες ποσότητες, θα αισθανθούμε την επίδρασή του πιο γρήγορα και είναι πιθανό να μεθύσουμε.
Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, αν θέλουμε οπωσδήποτε να πιούμε, ας δείξουμε μετριοπάθεια.
Η πολύωρη πτήση μας κάνει να νιώθουμε διαλυμένοι, κι αυτό εξαιτίας στενών καθισμάτων, της χαμηλής πίεσης στην καμπίνα, της αφυδάτωσης, του τζετ λαγκ, και άλλων. Για να μετριάσουμε αυτές τις δυσάρεστες πράγματι καταστάσεις, μπορούμε προληπτικά να φροντίσουμε τον εαυτό μας, αρχίζοντας με μία γενναία άρνηση στα προσφερόμενα αλκοολούχα ποτά, στους καφέδες, στα αλμυρά σνακς, στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στο βαρύ φαγητό, όπως συνδυασμός μαλακού τυποποιημένου τυριού, σοκολάτας και κόκκινου κρασιού. Όσον αφορά το αλκοόλ και τους καφέδες (διουρητικά), συνιστάται η με μέτρο κατανάλωση από τον οργανισμό μας.
Η αφυδάτωση εντείνει τα συμπτώματα του τζετ λαγκ και πιθανώς τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πίνουμε άφθονο νερό, τουλάχιστον ένα ποτήρι κάθε μία ώρα πτήσης, κατά προτίμηση μεταλλικό νερό ή εμφιαλωμένο και όχι ανθρακούχο που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε φουσκωμένοι, λόγω της χαμηλής πίεσης μέσα στην καμπίνα.
Μετριοπάθεια λοιπόν, και αν πραγματικά χρειαζόμαστε το αλκοόλ, τότε μια μπίρα, ή δύο ποτήρια κρασί, ή μισό ποτήρι ουίσκι, ή ένα ποτήρι ούζο, μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά.
Για τους σταθερούς λάτρεις της γεύσης του κρασιού θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα 37,000 πόδια μπορεί να αισθανθούν ότι το κρασί που διάλεξαν δεν έχει τη γεύση που γνωρίζουν. Το στρες της πτήσης, που συνήθως μειώνει την ποσότητα του σιέλου, το γεγονός ότι σε μεγάλα υψόμετρα έχουμε απώλεια των αισθητηρίων της γεύσης κατά 30%, και ο ξηρός αέρας μέσα στην καμπίνα, είναι τρεις παράγοντες που μπορεί να μας αλλάξουν τη γνώριμη γεύση του κρασιού. Τα κρασιά δεν αλλοιώνονται, εμείς αλλάζουμε.
Για να απολαύσουμε το κρασί κατά τη διάρκεια της πτήσης, καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο με υψηλή οξύτητα και χαμηλή τανίνη (χημικό που ξεραίνει το στόμα). Ας πούμε, ένα pinot noir ή ένα Beaujolais, αν προτιμάτε τα κόκκινα, και ένα fume blanc ή ένα γερμανικού στιλ Riesling, αν προτιμάτε τα λευκά.         
 

s

 

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

484

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)