Αρχική>Υγεία>Ώριμη Hλικία> Σωστή μέτρηση του διαβήτη ; Αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη

Σωστή μέτρηση του διαβήτη ; Αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

405

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας. Αναπλ. Διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος 
Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Νίκαιας Πειραιά.
 
 
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) ο αριθμός των διαβητικών στην υφήλιο είναι σήμερα 240 εκατομμύρια και τα επόμενα 20 χρόνια θα ανέλθει στα 380 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα οι διαβητικοί σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 900.000, δηλ. το 8% του συνολικού πληθυσμού.
Ο διαβήτης αποτελεί την 1η αιτία τύφλωσης και τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας. Οι διαβητικοί πεθαίνουν κυρίως από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και σεξουαλική ανικανότητα.
  Για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβητικού και την πρόληψη των επιπλοκών είναι απαραίτητη η μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ο διαβήτης ίσως είναι η μοναδική περίπτωση προβλήματος υγείας, όπου η συμμετοχή του ασθενούς θεωρείται τόσο απαραίτητη για την καλή πορεία της νόσου.
 
Χωρίς συχνές μετρήσεις σακχάρου είναι σχεδόν αδύνατο να ρυθμιστεί ικανοποιητικά το διαβητικό άτομο δεδομένου ότι οι διακυμάνσεις στο αίμα είναι πολυάριθμες στη διάρκεια της ημέρας. Είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο χωρίς όργανα και ενδείξεις.. Η συχνή αυτομέτρηση του σακχάρου αίματος αποτελεί το ‘‘κλειδί’’ για την πρόληψη τόσο της υπογλυκαιμίας όσο και της υπεργλυκαιμίας.
 Οι διαθέσιμοι μετρητές σακχάρου αίματος είναι αξιόπιστοι, όταν οι διαβητικοί εκπαιδευτούν σωστά στη χρήση τους. Προβλήματα στη σωστή λήψη των μετρήσεων προκύπτουν από αιτίες όπως η μη σωστή κωδικοποίηση του μετρητή, η κακή λήψη του δείγματος αίματος, η κακή συντήρηση του μετρητή ή των ταινιών μέτρησης, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων π.χ. διαταραχές μνήμης κ.ά.
Σήμερα με την εξέλιξη στον τομέα των συστημάτων αυτομέτρησης του σακχάρου αίματος διατίθενται μετρητές που παρέχουν αξιοπιστία και ακρίβεια στο αποτέλεσμα της μέτρησης, είναι εύκολοι στη χρήση, έχουν δυνατότητα εναλλακτικού σημείου μέτρησης (π.χ. βραχίονας) και χρειάζονται ελάχιστη ποσότητα αίματος. Επίσης, όσοι διαβητικοί παρουσιάζουν προβλήματα με την κωδικοποίηση του μετρητή (περίπου 16% σε μια μελέτη), μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν συστήματα αυτομέτρησης, στα οποία έχει εισαχθεί η τεχνολογία της μη κωδικοποίησης.  
 
Η σωστή ρύθμιση του διαβήτη είναι αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας και αρμονικού συνδυασμού υγιεινού τρόπου ζωής, φαρμακευτικής αγωγής, μετρήσεων σακχάρου αίματος και εκπαίδευσης όλων όσων εμπλέκονται στη φροντίδα του διαβητικού ατόμου.  
 

 

s

  

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

405

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)