Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Όταν ταξιδεύουμε συχνά για επαγγελματικούς λόγους

Όταν ταξιδεύουμε συχνά για επαγγελματικούς λόγους

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

573

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
Του Γιάννη Σπαβέρα Οδοντιάτρου – Υγιεινολόγου
 
 
 
Το ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια είναι πλέον τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους.Ατέλειωτες ώρες πτήσεων σε μικρά χρονικά διαστήματα,ξαφνικά ταξίδια,στρες για την επιτυχή εξέλιξη των στόχων,μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από το σπιτι και την οικογένεια,σκληρό πολλές φορές ημερήσιο πρόγραμμα,διατροφή με έτοιμο φαγητό,έλλειψη άσκησης,κ.α.,είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματικού ταξιδιού που το διαφοροποιούν από το τουριστικό ταξίδι.
Ο σύγχρονος επιχειρηματίας που ταξιδεύει αρκετές φορές στη διάρκεια ενός μήνα, πρέπει να έχει πάρει από τον προσωπικό γιατρό του ή από το γιατρό της εταιρείας του όλα τα βασικά προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να είναι πάντα έτοιμος. Κατά την άποψή μας, ο σημερινός επαγγελματίας ταξιδιώτης πρέπει να έχει εμβολιαστεί με τα προτεινόμενα εμβόλια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (εμβόλιο εναντίον ιών ηπατίτιδας Α και Β, τετάνου-διφθερίτιδας, τύφου, κίτρινου πυρετού)πολύ πριν από την έναρξη των ταξιδιών, έστω και αν οι προληπτικοί εμβολιασμοί καλύπτουν μόνο το 5% των πιθανών ασθενειών που σχετίζονται με το ταξίδι.
Πρέπει επίσης να έχει μαζί του το ιατρικό ιστορικό του, μαζί με τα τηλέφωνα του προσωπικού του γιατρού, τις συνταγές σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνει τα φάρμακά του, ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά και ένα μικρό έτοιμο φαρμακείο, που να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Bασικά είδη πρώτων βοηθειών, παυσίπονα, αντιβιοτικά, κινολόνες για τη θεραπεία της ταξιδιωτικής διάρροιας, ανθελονοσιακά χάπια (αν ταξιδεύει σε ενδημικές περιοχές με ελονοσία), αντιισταμινικά φάρμακα, χάπια μελατονίνης για την αντιμετώπιση του jet lag ή ήπιας δράσης υπνωτικά χάπια, σκευάσματα για την πρόληψη της ταξιδιωτικής ναυτίας, ασπιρίνες ( για πρόληψη συμπτωμάτων του συνδρόμου της οικονομικής θέσης στα μεγάλης διάρκειας αεροπορικά ταξίδια), φακελάκια Almora για πρόληψη συμπτωμάτων αφυδάτωσης, είτε από ζέστη είτε από τα παρατεινόμενα συμπτώματα ταξιδιωτικής διάρροιας, αποστειρωμένες βελόνες (αν ταξιδεύει σε περιοχές υψηλού κινδύνου από τον ιό του AIDS και της ηπατίτιδας Β).
Το Ίδρυμα B.C.F.(Blood Care Foundation) είναι ένα δίκτυο παγκόσμιας σύνδεσης, που σκοπό έχει την προμήθεια αίματος για μετάγγιση στους ταξιδιώτες που θα το χρειαστούν, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα σε δώδεκα ώρες. Το αίμα στέλνεται με ειδικό courier, συνοδεία εξειδικευμένου παραϊατρικού ή ιατρικού προσωπικού.
Οι ταξιδευτές που ενδιαφέρονται,περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν από το γραφείο του B.C.F. στη Μ.Βρετανία στο fax + + + 44-1293-425-488. (B.C.F. 16 Lonsdale Gardens, Tunbridge Wells, Kent TN 11 NU.)
 
 
 
Mαζί με τα απαραίτητα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την ανάγκη να υπάρχουν στη βαλίτσα μια φόρμα και άνετα αθλητικά παπούτσια, για να κάνουμε έναν περίπατο ή για τζόκινγκ πριν ή μετά τις δύσκολες επαγγελματικές συναντήσεις.
Αν για όλους τους ταξιδιώτες τα κουνούπια, το φαγητό, το νερό, ο ήλιος, το σεξ, τα τροχαία ατυχήματα είναι τα κυριότερα πιθανά προβλήματα, για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους προστίθεται ακόμα ένα, το στρες.
Μακριά από το σπίτι και τις προσωπικές συνήθειες, με αυξημένο πρόγραμμα απαιτήσεων και το άγχος για επιτυχία,ο ταξιδιώτης μπορεί να ξαναρχίσει το κάπνισμα ή να καταναλώσει περισσότερα οινοπνευματώδη.
Ο πραγματικός κίνδυνος από τα οινοπνευματώδη, πέραν της οδήγησης, είναι το μη ασφαλές σεξ.
Έιτζ, ηπατίτιδα Β και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι κοινές σε όλες τις χώρες. Ο μύθος του πολυταξιδεμένου executive, με το ατσαλάκωτο κοστούμι, τη δερμάτινη τσάντα, το φορητό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο, αρχίζει σιγά σιγά να προβληματίζει τους ειδικούς της ταξιδιωτικής ιατρικής ανά τον κόσμο.
Δυστυχώς, εμπεριστατωμένες μελέτες έδειξαν ότι οι executives που κάνουν αρκετά συχνά μεγάλα ή μικρά αεροπορικά ταξίδια έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν όταν προσγειώνονται.
Το 10% αναζητά φαρμακευτική θεραπεία για το στρες και για ψυχικά προβλήματα, όπως μανία,κατάθλιψη, διαταραχή της προσοχης,καταστάσεις που ευτυχώς είναι προσωρινές.
Οι γυναίκες executives είναι λιγότερο ευάλωτες,γι΄αυτό οι μεγάλες εταιρείες στέλνουν πλέον γυναίκες-διευθυντές για τις ανά τον κόσμο υποχρεωτικές μετακινήσεις και συναντήσεις (The Sunday Times, Ιούλιος 1997). 
 
Από το βιβλίο του Γιάννη Σπαβέρα << Τροπικές ασθένειες έξω από τη βαλίτσα μας>>. Ιατρικές συμβουλές για να ταξιδεύουμε χωρίς προβληματα σε όλο τον κόσμο.
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.      

ς

 

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

573

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)