Αρχική>Υγεία>Ώριμη Hλικία> Υπερλειτουργική Κύστη (Συχνή ανάγκη για ούρηση)

Υπερλειτουργική Κύστη (Συχνή ανάγκη για ούρηση)

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

630

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
 
 
Αθανασόπουλος Τάσος
Χειρουργός Ουρολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Νευροουρολογίας & Ουροδυναμικής
Πανεπιστημίου Πατρών
 
 
 
 Κακή ποιότητα ζωής έχει σήμερα περίπου 1 στους 6 ενήλικες άνδρες και γυναίκες λόγω του ότι βιώνει καθημερινά διαταραχές στην ούρησή του, που οφείλονται στο Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης (ΣΥΛΚ).
 Ως Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης (ΣΥΛΚ) ορίζεται η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ή χωρίς επιτακτική ακράτεια, που συνήθως συνοδεύεται από συχνουρία και νυκτουρία.
 
Συμπτώματα – Αιτία
 Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται λόγω του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης είναι τα εξής:
α) Επιτακτική ούρηση : ξαφνική αναγκαστική επιθυμία για ούρηση που δύσκολα αναστέλλεται. Αποτελεί το πρωταρχικό σύμπτωμα, σαν συνέπεια του οποίου εμφανίζονται τα υπόλοιπα.
β) Συχνουρία : το ενόχλημα κατά το οποίο ο ασθενής θεωρεί ότι ουρεί πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνήθως περισσότερες από 8 φορές ).
γ) Επιτακτική ακράτεια : ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύει την επιτακτική ούρηση.
δ) Νυκτουρία : 1 ή περισσότερες φορές έγερση για ούρηση κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
 
 
 
Ασθενείς και Ποιότητα Ζωής
 Η Υπερλειτουργική Κύστη είναι μία διαταραχή που αφορά το 16% - 17% του ενήλικα πληθυσμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης που αντιπροσωπεύει 33 περίπου εκατομμύρια πάσχοντες στις ΗΠΑ και 22 εκατομμύρια σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Συναντάται σε παρόμοια ποσοστά τόσο στους άνδρες 15,6%, όσο και στις γυναίκες 17,4%.
Ο ασθενής αναγκάζεται να τροποποιεί ή να αναβάλλει τις καθημερινές δραστηριότητες του και να προσαρμόζει τον τρόπο ζωής του έτσι ώστε, να μπορεί να συμβιώνει με το είδος και την ένταση των συμπτωμάτων που έχει λόγω του συνδρόμου. Τα 2/3 των ασθενών με Υπερλειτουργική Κύστη δηλώνουν ό,τι τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.
 
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
 Παρά την υψηλή συχνότητα της Υπερλειτουργικής Κύστης και τα προβλήματα που δημιουργεί, είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών που απευθύνονται σε γιατρό και ακόμα μικρότερο το ποσοστό που παίρνει κάποια θεραπεία. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη, 49 εκατομμύρια άτομα (άνδρες και γυναίκες) υποφέρουν από Υπερλειτουργική Κύστη. Τα 44 εκατομμύρια από αυτά δεν αναζητούν βοήθεια και υποφέρουν σιωπηλά, ενώ από τα 5 εκατομμύρια που επισκέπτονται το γιατρό τους, μόνο το 1,5 εκατομμύρια θα λάβει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Σήμερα όμως υπάρχουν απλά ερωτηματολόγια έτσι ώστε αυτός που έχει κάποια συμπτώματα να τα αναγνωρίσει και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο είναι το Ερωτηματολόγιο Αυτό-αξιολόγησης για τον Έλεγχο της Ουροδόχου Κύστης.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Υπερλειτουργικής Κύστης περιλαμβάνει συντηρητικές θεραπείες, χειρουργικές τεχνικές και κυρίως τη φαρμακοθεραπεία που αποτελεί ουσιαστικά το χρυσό κανόνα της θεραπείας.
 
Φαρμακευτική θεραπεία
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τέσσερεις φαρμακευτικές ουσίες που προσφέρουν πολύ καλή αντιμετώπιση στο Σύνδρομο της Υπερλειτουργικής Κύστης. Τα φάρμακα αυτά είναι η oxybutynin, η tolterodine, η darifenacin και η solifenacin.
Η solifenacin (εμπορικό όνομα Vesicare) είναι ένα νέο αντιμουσκαρινικό φάρμακο που παρουσιάζει εκλεκτικότητα για τους υποδοχείς της ουροδόχου κύστης, είναι πολύ αποτελεσματικό σε όλα τα συμπτώματα της ΣΥΛΚ και επίσης πολύ καλά ανεκτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης (STAR) η «σολιφενακίνη» προσφέρει μεγαλύτερη μείωση στα επεισόδια επιτακτικότητας όσο και στα επεισόδια επιτακτικής ακράτειας, σε σύγκριση με την έως τώρα δραστική ουσία αναφοράς (tolterodine). Ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη είναι ό,τι το 50% των ασθενών δεν παρουσίαζε ακράτεια στους 3 μήνες χορήγησης σολιφενακίνης.
Εφόσον πρόκειται για μία διαταραχή που χρειάζεται χρόνια αντιμετώπιση, έχει αξία να σημειωθεί ότι η σολιφενακίνη εκτός από αποτελεσματική είναι και πολύ καλά ανεκτή, και αυτό φαίνεται από μελέτη χορήγησης του φαρμάκου διάρκειας 12 μηνών την οποία παρέμεινε τελικά στη θεραπεία το 81% των ασθενών. Το ποσοστό των ασθενών που αποσύρθηκαν από την μελέτη ήταν παρόμοιο με το ποσοστό των ασθενών που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι, ότι οι ασθενείς, σε όλες τις μελέτες με αυτό το νέο φάρμακο, δηλώνουν σημαντική βελτίωση της Ποιότητας Ζωής τους.
 
Πως μπορώ να αναγνωρίσω εάν έχω τα συμπτώματα
Σήμερα υπάρχουν απλά ερωτηματολόγια έτσι ώστε αυτός που έχει κάποια συμπτώματα να τα αναγνωρίσει και να ζητήσει βοήθεια από ιατρό Ουρολόγο.
 
               Γνωρίζετε την απόλυτη γυναικεία φροντίδα και προστασία; 
 
 
 

s

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

630

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)