Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Έγκαυμα, Τσίμπημα, Δάγκωμα: Τα δυσάρεστα του Καλοκαιριού

Έγκαυμα, Τσίμπημα, Δάγκωμα: Τα δυσάρεστα του Καλοκαιριού

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

524

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

Καλοκαίρι απολαύστε το χωρίς απρόοπτα  Εποχή ανεμελιάς και ξεκούρασης το καλοκαίρι. Κάποιοι κίνδυνοι, όμως , απειλούν να χαλάσουν την καλή μας διάθεση και κατ’ επέκταση τις διακοπές μας. Ας ενημερωθούμε γι’ αυτούς , ώστε να προλάβουμε τα τυχόν απρόοπτα, αλλά και για να γνωρίζουμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή , με διαφορετική αντιμετώπιση <ενός υγιεινού μαυρίσματος>. Όλοι γνωρίζουμε για τις βλαβερές συνέπειες της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο (κυτταρικές βλάβες , πρόωρη γήρανση , καρκίνος του δέρματος ). Ας μην ξεχνάμε όμως και τις άμεσες επιπλοκές, τις οποίες πρέπει να αναγνωρίζουμε και να ξέρουμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε.
 
 
 
Ηλιακό έγκαυμα
Έγκαυμα χαρακτηρίζεται η κάκωση του δέρματος από την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας ή ακτινοβολίας. Οι ηλιακές ακτίνες προκαλούν εγκαύματα τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα (π.χ. σε ψηλά βουνά, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη ή από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι. Το ίδιο έντονη είναι και η αντανάκλαση του ήλιου στην άμμο). Τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα κινδυνεύουν περισσότερο από τα εγκαύματα.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν γίνεται τις επικίνδυνες ώρες , δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., και χωρίς αντηλιακή προστασία, προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί έντονη ερυθρότητα στο δέρμα, μικρές φυσαλίδες, πόνο και οίδημα. Αντιμετωπίζεται με δροσερά επιθέματα και λουτρά, ήπια ενυδατικά προϊόντα και κρέμες υδροκορτιζόνης καθώς και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για μερικές μέρες. Αν εμφανιστούν όμως, πυρετός, ρίγη, σύγχυση και στομαχικές διαταραχές, είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην έκθεση μικρών παιδιών στον ήλιο, γιατί έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενηλίκους.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία αποτελούν παράγοντα προδιάθεσης για καρκίνο του δέρματος. Αν ένα παιδί παρουσιάσει ηλιακό έγκαυμα, του αφαιρούμε όλα τα ρούχα και το σκουπίζουμε απαλά με πετσέτες βρεγμένες σε δροσερό νερό. Του κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο και το αφήνουμε να ηρεμήσει σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Αν παρουσιάσει φυσαλίδες, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο ή το πλησιέστερο φαρμακείο.
Και μην ξεχνάτε : ποτέ τα βρέφη στον ήλιο, ενώ τα μικρά παιδιά στην παραλία καλό είναι να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση και βέβαια πάντα το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν.
 
Ηλίαση
Προκαλείται με την πολύωρη έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά αν αφήνουμε απροστάτευτο το κεφάλι. Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι έξαψη,πρόσωπο έντονα κόκκινο και ζεστό, πονοκέφαλος, αλλά και ίλιγγος, ναυτία, ταχυκαρδία και εμετός. Οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ερεθίζεται η περιοχή των μηνίγγων.
Η φροντίδα ενός ατόμου με ηλίαση περιλαμβάνει την κατάκλιση σε δωμάτιο δροσερό και καλά αεριζόμενο με το κεφάλι ελαφρά ανυψωμένο. Τοποθετούμε κρύα επιθέματα στο κεφάλι και τον αυχένα και του δίνουμε δροσερό νερό και χυμούς. Σε βαριά περιστατικά ηλίασης παρουσιάζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης. Στις περιπτώσεις αυτές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτες ομάδες, οπότε πρέπει πάντα να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην έκθεσή τους στον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες.
 
Τσιμπήματα και δήγματα εντόμων
Περνώντας περισσότερο χρόνο κοντά στη φύση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιθανό να έρθουμε σε ανεπιθύμητη <επαφή> με έντομα ή ζώα. Ας δούμε τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε και πως να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία τσιμπήματος ή δήγματος (δαγκώματος).
Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι τα δήγματα διαφέρουν από τα τσιμπήματα ως προς τον τύπο της αντίδρασης που προκαλούν.
Τα δήγματα συνήθως περνούν απαρατήρητα τη στιγμή που συμβαίνουν, ενώ, όταν εμφανιστεί η δράση τους, μπορεί να διαρκέσει για μέρες. Από την άλλη, τα τσιμπήματα γίνονται αμέσως αντιληπτά, αλλά ο πόνος ή η δυσφορία που προκαλούν υποχωρεί σε μερικά λεπτά ή ώρες. Δήγματα προκαλούν έντομα, όπως κουνούπια, ψύλλοι, σκνίπες, ψείρες,τσιμπούρια, κοριοί κ.α. Με τον τρόπο αυτό, τα έντομα αποκτούν πρόσβαση στο αίμα του θύματος,ώστε να τραφούν. Το σάλιο τους περιέχει ένζυμα που διευκολύνουν τη ρευστοποίηση του αίματος , αλλά και τοπικό αναισθητικό, για να μη γίνονται αντιληπτά από το θύμα.
Τα τσιμπήματα (κεντρίσματα) προκαλούνται από μέλισσες, σφήκες ή άλλα υμενόπτερα και αποτελούν μέσο άμυνας ή και επίθεσης του εντόμου. Ο πόνος και η τοπική φλεγμονή είναι άμεσα, καθώς το κεντρί διοχετεύει στο δέρμα και τους ιστούς του θύματος ισταμίνη και τοξικά πολυπεπτίδια.
Σοβαρότατο όμως κίνδυνο αποτελεί η εμφάνιση αλλεργικού σοκ (αναφυλαξία) , κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή.
 
Τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες)
Η επαφή του δέρματος με τα πλοκάμια των μεδουσών προκαλεί έντονο κνησμό και κάψιμο. Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέδουσα, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε το σημείο και τοποθετούμε πάγο ή ένα κρύο επίθεμα που ανακουφίζει προσωρινά από τον πόνο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αλοιφή κορτιζόνης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κνησμός.
Αν δούμε ότι τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα, αναζητούμε βοήθεια στο κοντινότερο φαρμακείο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις παρουσιάζονται σοβαρές αντιδράσεις, όπως ναυτία, κράμπες, ζάλη, εξάντληση, οπότε είναι απαραίτητη η μεταφορά σε γιατρό.
 
 
 
Δάγκωμα φιδιού
Τα φίδια, όπως άλλωστε και τα περισσότερα ζώα, επιτίθενται στον άνθρωπο μόνο όταν νιώσουν ότι απειλούμαι, π.χ. στην περίπτωση που κάποιος τα πατήσει.
Δεν πάρχει όμως λόγος πανικού, καθώς το μόνο δηλητηριώδες φίδι που ζει στην Ελλάδα είναι η οχιά. Είναι σχετικά εύκολο να ξεχωρίσουμε το δάγκωμα της οχιάς, καθώς αφήνει στο δέρμα του θύματος δύο έντονα αποτυπώματα δοντιού και προκαλεί άμεσα ισχυρό πόνο και πρήξιμο. Κύριο μέλημα είναι η ταχεία μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο, για να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός. Μέχρι όμως να φτάσουμε, φροντίζουμε να ηρεμήσουμε το θύμα, γιατί το άγχος επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, συνεπώς και του δηλητηρίου στον οργανισμό. Μπορούμε να καθαρίσουμε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο νερό και να το περιδέσουμε.
Αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουμε να κάνουμε αναρρόφηση του δηλητηρίου με το στόμα.
Όταν βρισκόμαστε σε αγροτικές περιοχές, θα πρέπει πάντα να φοράμε κλειστά παπούτσια και κάλτσες, να μην ανασηκώνουμε πέτρες με γυμνά χέρια, να αποφεύγουμε να πλησιάζουμε τις σχισμές σε βράχους και τα σημεία με ψηλή βλάστηση. 
 
 
 Σχετικά άρθρα  :      Προστατευθείτε από την τροφική δηλητηρίαση
 
                                Φαρμακοποιός αντηλιακά : Η έγκυρη συμβουλή υγείας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

524

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)