Αρχική>Υγεία>Γενικά> Δερματοπάθειες του Χειμώνα

Δερματοπάθειες του Χειμώνα

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

595

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
 
Πέννυ Εμμανουήλ
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος
Δ/ντρια. Α΄Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης
 
 
Τον χειμώνα το σώμα μας έρχεται σε επαφή με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την βροχή, το κρύο και το χιόνι. Το κρύο μπορεί να προκαλέσει την κατάψυξη των ιστών, βαριές διαταραχές του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Δερματοπάθειες που εκλύονται απο το κρύο είναι τα χείμετλα (χιονίστρες), τα κρυοπαγήματα, κνίδωση εκ ψύχους, το φαινόμενο Raynaud και η ακροκυάνωση.
 
Τα χείμετλα ή χιονίστρες είναι η πιό κοινή δερματοπάθεια που οφείλεται στο κρύο και την υγρασία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. ?λλοι παράγοντες που συνεπικουρούν στην εμφάνιση της νόσου είναι οι κυκλοφορικές και αγγειοκινητικές διαταραχές, η κακή διατροφή και η έλλειψη βιταμινών.
Η νόσος εντοπίζεται κυρίως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, στα άνω και κάτω άκρα, στις φτέρνες, στους γλουτούς, στη μύτη και στα αυτιά.
Το δέρμα εμφανίζει οίδημα με ερυθροϊώδη χροιά, οζίδια και έλκη, με αιμωδίες, αίσθημα καύσου, πόνου και κνησμού. Οι βλάβες επουλώνονται με αργό ρυθμό σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, χωρίς να αφήνουν ουλή.
Προσβάλλονται κυρίως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον πάγο (παγοποιοί, εργάτες υγρών αερίων και ξηρού πάγου) καθώς και άτομα που εργάζονται ή αθλούνται στην ύπαιθρο (στρατιώτες, δύτες και ορειβάτες).
Τα χείμετλα αντιμετωπίζονται κυρίως με την λήψη προφυλακτικών μέτρων, δηλαδή την αποφυγή του κρύου, την χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, γάντια, κάλτσες, σκουφιά κ.α.
Στην οξεία φάση συνιστάται παραμονή στο κρεββάτι και ανύψωση του μέλους που έχει το πρόβλημα, τοπικές μαλάξεις με χρήση μαλακτικών που βελτιώνουν την κυκλοφορία, λήψη βιταμινών C, D και ασβεστίου καθώς και φαρμακευτική αγωγή με αγγειοδιασταλτικά. Συνιστάται επίσης η διακοπή του καπνίσματος γιατί η νικοτίνη μειώνει την θερμοκρασία και προκαλεί αγγειοσύσπαση.
 
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται απο το χιόνι και το κρύο είναι τα κρυοπαγήματα που προκαλούνται απο απότομη επίδραση του ψύχους   -2ο έως -10ο C, δηλαδή θερμοκρασία που καταψύχονται οι ιστοί και δημιουργούνται κρύσταλλοι μέσα στα κύτταρα.
Παράγοντες που επιδεινώνουν το νόσημα είναι η υγρασία, κυκλοφορικές διαταραχές και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
Τα κρυοπαγήματα ανάλογα με την βαρύτητά τους ταξινομούνται όπως και τα εγκαύματα σε 1ου ,2ου , 3ου και 4ου βαθμού. Χαρακτηρίζονται απο οίδημα και υπεραιμία της περιοχής με φυσαλλίδες, διαβρώσεις, εξελκώσεις, νέκρωση ιστών και τέλος γάγγραινα. Συνυπάρχει δε κνησμός και καύσος. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Η αντιμετώπιση των κρυοπαγημάτων γίνεται με γρήγορη επαναθέρμανση του πάσχοντος μέλους σε νερό 38ο C και με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά, λευκώματα, αντιβιοτικά και αγγειοδιασταλτικά φάρμακα.
 
Το φαινόμενο Raynaud προκαλείται απο το ψύχος και σπανιότερα απο ψυχικό stress και χαρακτηρίζεται απο σύσπαση των μικρών αρτηριών και αρτηριδίων, που οδηγεί σε ωχρότητα του δέρματος, κυάνωση και ερυθρότητα. Προσβάλλονται συνήθως τα δάκτυλα και των δύο χεριών συμμετρικά και σπανιότερα τωνποδιών.
 
             Νέα ενισχυμένη κρέμα χεριών : Η απόλυτη φυσική προστασία τώρα...στα χέρια μας. Μάθετε περισσότερα...
 
Η αντιμετώπιση γίνεται με αποφυγή του ψύχους, της πίεσης στα δάκτυλα και της εναλλαγής θερμού – ψυχρού. Συνιστάται διακοπή του καπνίσματος και η χρήση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων καθώς και τοπικών μαλακτικών.
 
Η κνίδωση εκ ψύχους χαρακτηρίζεται απο την αιφνίδια εμφάνιση εξανθήματος, πομφών με συνοδό καύσο και έντονο κνησμό μετά την παρατεταμένη έκθεση στο ψύχος ή σε ψυχρό νερό.
Παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.
Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά αλλά η καλύτερη θεραπεία είναι η προφύλαξη απο το ψύχος και το ψυχρό νερό.
 

                                     

 

            Πονόλαιμος και φαρυγγίτιδα; Νέο πρωτοποριακό spray με ευχάριστη γεύση... και καταπιείτε ελεύθερα
 
 
            Διαβάστε ακόμη   :    Υπέροχη στην Παγωνιά
 
                                                 Χειμώνας :  Ολική επαναφορά
 
                                                 Ενυδάτωση : Η πολυτιμώτερη φροντίδα για το δέρμα μας

                                                  Η καλη εμφάνιση το Καλοκαίρι  θέλει έγκαιρο προγραμματισμό τον Χειμώνα

                                                 Οδηγός περιποίησης για μέλλουσες μαμάδες

                                           

 

 

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

595

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)