Αρχική>Υγεία>Ώριμη Hλικία> ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ. Πότε πρέπει να πάω στον ιατρό μου και πότε να χειρουργηθώ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ. Πότε πρέπει να πάω στον ιατρό μου και πότε να χειρουργηθώ

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

666

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
Δρ  Ευάγγελος Σταυρίδης,  
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 
 
Το ανθρώπινο μάτι όπως ακριβώς και μια φωτογραφική μηχανή έχει ένα φακό με σκοπό να εστιάζει στις διάφορες αποστάσεις και να παράγει στον εγκέφαλο καθαρές και ευκρινείς εικόνες.
Όταν ο φάκος του ματιού με τα χρόνια θολώσει, μας εμποδίζει να δουμε καθαρά και έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι μπρος απ τα μάτια μας ρεει νερό. Η κατάσταση αυτή ονομαστήκε καταρράκτης.
Ο γεροντικός καταρράκτης είναι η πιο συχνή αιτία τύφλωσης στον τρίτο κόσμο και εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, ακόμα και σε βρέφη και παιδιά (υπάρχει σπάνιος συγγενής καταρράκτης, όπου το μωρό γεννιέται με θολό φακό).
Τα συμπτώματά του είναι τα εξής:
* Προοδευτική μείωση της όρασης που δεν διορθώνεται με γυαλιά
* Εντονο θάμπωμα στο φως
* Ξεθώριασμα ή κιτρίνισμα των χρωμάτων
* Κύκλοι γύρω από τα φώτα
* Προοδευτική άυξηση της μυωπίας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένες φορές ο καταρράκτης στο πρώτο του στάδιο βελτιώνει την όραση για κοντά χωρίς γυαλιά. Ο προχωρημένος καταρράκτης μπορεί να φθάσει και σε τύφλωση.
 
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν καταρράκτη είναι:
* H μεγάλη ηλικία
* Aκτινοβολίες
* Τραυματισμός του ματιού
* Η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων
* Ο σακχαρώδης διαβήτης
* Επεμβάσεις, όπως η υαλοειδεκτομή ή η επέμβαση γλαυκώματος
Το οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη, το κάπνισμα, η παχυσαρκία καθώς και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε καταρράκτη πρόωρα.
 
 
Η επέμβαση
Στα χέρια των χειρουργών καταρράκτη έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια δύο πολύ σημαντικά όπλα, οι υπέρηχοι και το LASER. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της διαύγειας του φακού ονομάζεται φακοθρυψία και αποτελεί τη μόνη λύση για τον καταρράκτη. Αυτή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών του ματιού δηλαδή της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας.
Ειδική μελέτη
Πριν από την εγχείρηση γίνεται ειδική μελέτη για τον καταρράκτη με σκοπό τον υπολογισμό της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού, την καταγραφή των διαθλαστικών εκτροπών, τη μελέτη της δομής του φακού και της ίριδας, καθώς και μελέτη όλου του ματιού και της οπτικής λειτουργίας του ασθενούς.

Η κυρίως επέμβαση γίνεται στα σύγχρονα ιατρικά κέντρα με τοπική αναισθησία (δηλαδή με σταγόνες), διαρκεί λίγα λεπτά, δεν προκαλεί καθόλου πόνο και δεν απαιτεί νοσηλεία.
Η φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζεται συνήθως για δυο - τρεις εβδομάδες. Κατόπιν χορηγούνται, εάν χρειάζονται, βοηθητικά γυαλιά. Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει έντονη άσκηση, να σηκώνει βάρη, να φέρνει το μάτι σε επαφή με το νερό ή να το τρίβει. Επίσης πρέπει να φορά ενισχυμένα γυαλιά ηλίου στο έντονο φως.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η καλή τεχνική, η εμπειρία του χειρουργού και τα μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της επέμβασης και μπορούν να εξαφανίσουν τις επιπλοκές.
Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πόσο καλά θα βλέπει ο ασθενής, εξαρτάται και από τη διαύγεια των διαθλαστικών μέσων (του κερατοειδούς, του υαλώδους, του περιφακίου και του βυθού του ματιού).
Πότε πρέπει να αφαιρείται ο καταρράκτης;
Σε αντίθεση με τη λαϊκή πεποίθηση, ο καταρράκτης δεν πρέπει να ¨ωριμάσει¨ για να αφαιρεθεί, αλλά να χειρουργείται όταν ο ασθενής αρχίσει να βλέπει θαμπά και η θόλωση τον ενοχλεί στις καθημερινές ασχολίες του. Όσο νωρίτερα συνεπώς τόσο καλύτερα, αφού ένας μαλακός φακός αφαιρείται πιο εύκολα από μια ¨πέτρα¨ και συνεπώς και ο ιατρός αλλά και ο ασθενής θα πιεστεί λιγότερο στο χειρουργείο. Στην χώρα μας μια καλή ηλικία για την αφαίρεση καταρράκτη είναι τα 65 με 70 χρόνια.
 
 Διαβάστε ακόμη  :  Laser Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού
 
                                    Τα χρήσιμα 'μυστικά' των φακών επαφής

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

666

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)