Αρχική>Υγεία>Γενικά> ΑΛΚΟΟΛ: Μέτρον άριστον και το Καλοκαίρι.

ΑΛΚΟΟΛ: Μέτρον άριστον και το Καλοκαίρι.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

473

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 
 
 
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αριθμεί περισσότερα από 10.000 χρόνια. Τότε οι άνθρωποι κατανάλωναν ροφήματα αφού είχαν υποστεί φυσικές ζυμώσεις, ενώ εδώ και αιώνες υπάρχουν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τα οφέλη οι τις ζημίες που προκαλούνται από την κατανάλωση τους.
Στην πραγματικότητα έχει διττή δράση και αυτή εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης. Η μέτρια κατανάλωση φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στην προστασία της καρδιάς, του κυκλοφορικού συστήματος και πιθανώς στην προστασία κατά τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και της χολολιθίασης. Στον αντίποδα, η αυξημένη κατανάλωση αποτελεί συχνό αίτιο θανάτου και πρόκλησης χρόνιων νόσων στον δυτικό κόσμο. Σχετίζεται με ηπατικά και καρδιακά προβλήματα, με διαταραχές στην συμπεριφορά, με καταθλιπτικές εκδηλώσεις και συχνά με τροχαία ατυχήματα.
Στόχος μας λοιπόν είναι να καθορίσουμε ποια είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και να την περιορίσουμε στα συγκεκριμένα όρια.
 
Ποια ποσότητα κατανάλωσης θεωρείται μέτρια;
Ακόμα και σε αυτό το σημείο η αντιπαράθεση καλά κρατεί. Ανάλογα την μελέτη, η ποσότητα αυτή συχνά διαφοροποιείται. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να αναφέρουμε με ασφάλεια, ότι μέτρια κατανάλωση ορίζεται σε 1-2 ποτά ημερησίως ανάλογα το φύλο. Αυτόν τον ορισμό χρησιμοποιεί και η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχετικές εκθέσεις της. Για τους άνδρες, λόγω καλύτερου μεταβολισμού της αιθανόλης, είναι 2 ποτά και για τις γυναίκες 1 ποτό ημερησίως. Ένα ποτό είναι 330 ml μπύρας (1 κουτάκι), τα 120 ml κρασιού ή τα 50 ml ουίσκι, βότκας ή άλλου ποτού με ανάλογη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
 
Πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ
Περισσότερες από 100 μελέτες έχουν καταλήξει σε αντίστροφη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καρδιακών επεισοδίων, ανακοπής, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειοπαθειών. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποδειχθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις αποδίδονται σε συγκεκριμένες δράσεις του αλκοόλ στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL, στην μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, η οποία σχετίζεται με την δημιουργία θρόμβων και με την μειωμένη οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η οποία σχετίζεται με την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.
 
Πέρα από την καρδιά
Τα οφέλη της μέτρια κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών δεν σταματά στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Σύμφωνα με την μελέτη των νοσηλευτριών, που διήρκησε για σειρά ετών αποδείχθηκε η αρνητική συσχέτιση της κατανάλωση αλκοόλ με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, νόσου του Alzheimer και της γνωστικής έκπτωσης με την πάροδο της ηλικίας.
Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τα οφέλη στην κοινωνικότητα και την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Ένα ποτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να προσφέρει χαλάρωση μετά από μία έντονη ημέρα.
 
Πέρα από το αλκοόλ
Σίγουρα το αλκοόλ έχει συγκεκριμένη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία σχετίζεται άμεσα με όλα τα παραπάνω οφέλη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα τελευταία χρόνια εστιάζεται η προσοχή στην επίδραση της κατανάλωσης μπύρας και κόκκινου κρασιού. Τα συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μικροστοιχεία που εντείνουν την δράση του αλκοόλ, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα. Περιέχουν αυξημένα ποσά πολυφαινολών, ουσιών με έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα, ενώ συγκεκριμένα η μπύρα περιέχει επιπλέον σημαντικές ποσότητες πυριτίου που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχει ποσότητες φυλλικού οξέως που σχετίζεται με την μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, οπότε και ακόμα μεγαλύτερης προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών νόσων. Τέλος η μπύρα αποδίδει ελάχιστες θερμίδες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της σε αλκοόλ (4-5%).
 
Η «σκοτεινή» πλευρά του αλκοόλ
Εάν καταφέρναμε να μειώσουμε την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε 1 ποτό ημερησίως, τότε σίγουρα θα χρειαζόμασταν λιγότερους καρδιολόγους, ηπατολόγους, ψυχολόγους και άλλους σχετικούς ιατρούς. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, υπάρχουν μερικοί 1-2% οι οποίοι υπερκαταναλώνουν. Η κατάσταση αυτή δεν προβληματίζει μόνο τους ίδιους αλλά και την οικογένεια, τον κοινωνικό τους περίγυρο και την κοινωνία γενικότερα.
 
Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του στήθους. Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα των νοσηλευτριών αναφέρεται ότι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 2 αλκοολούχα ποτά ημερησίως παρουσίασαν 20-25% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του στήθους. Επίσης, σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα, μπορεί να προκαλέσει ηπατική κίρρωση, καρδιομυοπάθεια, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αϋπνία κ.α. Για τους λόγους αυτούς παρατηρείται έντονη ευαισθητοποίηση παγκόσμιων φορέων στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με δημιουργία συστάσεων για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Στον τομέα αυτό και γνωστή βιομηχανία ζυθοποιίας έχει παράγει σειρά μηνυμάτων για την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση τους στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
 

Σχετικά άρθρα  :   Διατροφή & Ασκηση   

 

s

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

473

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)