Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης

Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

654

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
Γιάννης Σπαβέρας
Οδοντιάτρος-Υγιεινολόγος
 
 
 
Το αεροπλάνο είναι το πλέον ασφαλές και άνετο μεταφορικό μέσο. Παρά τις κατά καιρούς αεροπορικές τραγωδίες, που έχουν στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αεροπλάνο κάθε χρόνο αυξάνεται.
Σύμφωνα με το δόκτορα  ?λαν Ροσκόε, προϊστάμενο της ιατρικής ομάδας του αεροδρομίου του Λούτον στην Αγγλία, το 1995 ταξίδεψαν 1,4 δισεκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο, αριθμός που το 2015 πιστεύεται ότι θα τριπλασιαστεί.
Τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη πετούν συνήθως σε ύψος 35.000 έως 39.000 πόδια, οι δε επιβάτες μέσα στην καμπίνα αισθάνονται όπως ακριβώς αν αιωρούνταν ακάλυπτοι σε ύψος 5.400-7.000 πόδια. Η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης μετά την απογείωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα αυτιά και στη μύτη. Το καλύτερο είναι να αναπνέουμε αργά, βαθιά και ήρεμα. Ο αέρας που κυκλοφορεί στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι πολύ καλύτερος ποιοτικά από αυτόν που κυκλοφορεί σε ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο. (Hunt & Space,1995).
 
 Πριν αποφασίσουμε ένα αεροπορικό ταξίδι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την πτήση. Σ’ αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο σε συνεχή βάση και αυτοί που έχουν προβλήματα αναπνοής όταν βρίσκονται στο κρεβάτι. Αυτοί που μπορούν να περπατήσουν πενήντα μέτρα ή να ανεβούν δέκα σκαλιά χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρή δύσπνοια, μπορούν να ταξιδέψουν και δε χρειάζονται παραπάνω προκανονισμένη ποσότητα οξυγόνου.
Η υποξία ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε ασθενείς με ισχαιμία του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά αν συνδυάζεται με αναπνευστικές ασθένειες. Οι περισσότεροι ασθενείς με μερική νέκρωση του μυοκαρδίου, μπορούν να ταξιδέψουν δέκα  μέρες αργότερα, αλλά αν η νέκρωση ήταν περίπλοκη ύστερα από έξι-οκτώ εβδομάδες.
Ύστερα από μια εγχείριση καρδιάς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες πριν από οποιαδήποτε πτήση και μόνο σαράντα οκτώ ώρες ύστερα από μια αγγειοπλαστική επέμβαση χωρίς επιπλοκές. Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν ταξιδέψουν. Τα περισσότερα προβλήματα για τους διαβητικούς εμφανίζονται ως αποτέλεσμα διαφορετικής ώρας ή καθυστερήσεων κατά το αεροπορικό τους ταξίδι. Οι γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορούν να ταξιδέψουν ως την 36η εβδομάδα σε μικρές πτήσεις και ως την 34η εβδομάδα σε μεγάλες πτήσεις. Μια περίπλοκη εγκυμοσύνη χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και καλό είναι μια έγκυος να μην ταξιδεύει μετά την 30η εβδομάδα κύησης.
Τα υγιή νεογέννητα μπορούν να πετάξουν σαράντα οκτώ ώρες μετά τη γέννησή τους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε υποψία για μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Αυτό θα το καθορίσει ο θεράπων ιατρός(όπως άλλωστε σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις), ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να χορηγήσει την άδεια για ένα αεροπορικό ταξίδι.
 
 Η παραμονή στο κάθισμα της οικονομικής θέσης για δέκα δώδεκα ώρες, χωρίς πολλές δυνατότητες μετακίνησης, μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος προκαλεί συγκέντρωση αίματος στα πόδια, με μικρό αλλά σοβαρό κίνδυνο μιας μορφής θρόμβωσης και πνευμονικού εμβολισμού(Sahiar & Mohler, 1994). Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται <σύνδρομο της οικονομικής θέσης>. Η θρόμβωση των εσώτερων φλεβών των κάτω άκρων DVT (Deep Vein Thrombosis), είναι αποτέλεσμα της πολύωρης ακινησίας και της χαμηλής πίεσης στην καμπίνα του αεροπλάνου, γεγονός που προκαλεί αύξηση των παραγόντων πήξης του αίματος ( ενημέρωση - πρόληψη). Επειδή έχει παρατηρηθεί οι επιβάτες της οικονομικής θέσης να παρουσιάζουν την κατάσταση αυτή, δόθηκε η ονομασία «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Όρος όμως μάλλον λανθασμένος, αφού δεν αφορά αποκλειστικά τους επιβάτες της οικονομικής θέσης, και η εμφάνισή του δεν περιορίζεται σε όσους ταξιδεύουν με το αεροπλάνο. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές από τις περιπτώσεις της θρόμβωσης των εσώτερων φλεβών αφορούν ταξιδευτές κάτω των σαράντα ετών, καθώς επίσης ότι το σύνδρομο μπορεί να παρουσιαστεί και σε επιβάτες που πετούν στην business class (25% των συνολικών περιστατικών θανάτων) ή και στην πρώτη θέση (5%). Αλλά όσο αφορά τον ταξιδευτή στο πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, o δόκτωρ Κ. Νικολαϊδης, Ειδικός Παθολόγος, πιστεύει ότι σίγουρα παίζει ρόλο η διαμόρφωση των καθισμάτων, γιατί, όπως είναι γνωστό, η υποχρεωτική ακινησία δημιουργεί οιδήματα και βλάβες στα τοιχώματα των φλεβών.
 
Οι αεροπορικές εταιρείες είναι έτοιμες για μια ουσιαστική αλλαγή στη διαμόρφωση των καθισμάτων; Αυτό σημαίνει λιγότερα και πιο άνετα καθίσματα, αλλά και λιγότερα κέρδη. Το κυριότερο όμως, λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων. Είναι καιρός οι εταιρείες να επενδύσουν ουσιαστικά στη φροντίδα αυτών που μεταφέρουν. Από την πλευρά του, ο ταξιδευτής θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους εμφάνισης του συνδρόμου, με τις ακόλουθες προληπτικές κινήσεις:
1)      Ισομετρικές ασκήσεις ποδιών(πέλματα και κνήμες) και συχνό περπάτημα στο διάδρομο αεροπλάνου.
2)      Αυξημένη κατανάλωση υγρών(νερό και όχι οινοπνευματώδη, που αυξάνουν την ήδη υπάρχουσα αφυδάτωση λόγω της πτήσης).
3)      Προληπτική λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης, εάν το επιτρέπει ο γιατρός (Drugs & Therapeutic Bulletin, 1996).
4)      Να φοράει άνετα ρούχα και άνετα παπούτσια.
5)      Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα εγχειριστεί, θα πρέπει οπωσδήποτε πριν ταξιδέψουν να μιλήσουν με τον οικογενειακό τους γιατρό.
6)      Μασάζ σε αστραγάλους, πέλματα, γόνατα.
7)      Τακτική αλλαγή της θέσης του σώματος
8)      Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωση καφεϊνης κατά την πτήση.
9)      Ασκήσεις: Κινήστε το κεφάλι σας αργά προς το δεξιό ώμο και κρατήστε το εκεί. Μετά κινήστε το κεφάλι σας αργά προς τον αριστερό ώμο και κρατήστε το. Κατόπιν, κινήστε το πιγούνι αργά κάτω προς το στήθος. Φέρνετε τα πόδια αργά προς το στήθος, όσο πιο κοντά γίνεται. Ανασηκώστε τους ώμους σας, κρατήστε τους εκεί και αργά χαλαρώστε.
 
Όλες αυτές οι κινήσεις διευκολύνουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της θρόμβωσης των εσώτερων φλεβών των κάτω άκρων.
Η αίσθηση ότι μπορούμε να βρεθούμε μέσα σε λίγες ώρες σε κάθε γωνιά της γης, είναι αρκετή για να μας κάνει να ξεχάσουμε τα δυσάρεστα μιας πτήσης. Όταν «γνωρίζουμε» όμως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα μιας πολύωρης πτήσης με ψυχραιμία και κυρίως με ασφάλεια.

 Σχετικά 'αρθρα στη θεματική ενότητα  :   Ταξίδια - Εναλλακτικός Τουρισμός   

                                                                                                            

s

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

654

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)