Αρχική>Ποιότητα Ζωής>Ταξίδια-Εναλλακτικός Τουρισμός> Ταξίδι και Δυσκοιλιότητα - ένα συνηθισμένο φαινόμενο

Ταξίδι και Δυσκοιλιότητα - ένα συνηθισμένο φαινόμενο

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

483

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

Κωνσταντίνος Α. Ρόζος ΒSc., MSc., MD
Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος
Diplomate American Board of
Internal Medicine and Gastroenterology
 
 
Η Δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του απαιτητικού και αγχωτικού τρόπου ζωής που ακολουθούν οι περισσότεροι –αν όχι όλοι, άνθρωποι στη σημερινή εποχή. Παρότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων, στην εποχή μας παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση, καθότι οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η πίεση φαίνεται ότι αποτελούν βασικές αιτίες της εμφάνισης του προβλήματος. Εκτός όμως, από την πίεση και τους απαιτητικούς ρυθμούς της σημερινής εποχής μία εξίσου σημαντική αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η αλλαγή περιβάλλοντος.
 
 
Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι στιγμής έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα.
Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους.
Καταρχήν, για πρακτικούς λόγους, όπως, μπορεί να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ή μπορεί οι συνθήκες υγιεινής να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πάσχοντα.
Μπορεί όμως και να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι όταν αλλάζουν περιβάλλον δεν μπορούν να λειτουργήσουν «φυσιολογικά» σε πολλούς τομείς και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 
Αυτό μπορεί να επηρεάσει από τον ύπνο τους, μέχρι και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 
 
 
Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι η αλλαγή των καθημερινών συνθηκών μπορούν να επιφέρουν δυσλειτουργία στο έντερο και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ το 33% έχει εμφανίσει δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Η στομαχική πίεση, το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η ναυτία και οι κράμπες είναι μερικές μόνο από τις σωματικές συνέπειες που υφίστανται οι πάσχοντες από δυσκοιλιότητα. Ενώ, οι ψυχολογικές συνέπειες είναι εξίσου σημαντικές και δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων και συνίστανται στη κακή διάθεση, την κούραση, τη μείωση της αποδοτικότητας και της ζωντάνιας, πολλές φορές την επιθετικότητα και το άγχος για τις περεταίρω συνέπειες όταν το πρόβλημα παραμένει. Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι επώδυνα και ψυχοφθόρα, προβληματίζοντας και εμποδίζοντας τους πάσχοντες να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες ή ακόμα και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ασχολίες.
 
Θεραπεία της δυσκοιλιότητας – Υπακτικά
Αποτελεσματικό, δοκιμασμένο για πολλά χρόνια και σίγουρο τρόπο αντιμετώπισης αυτής της μορφής δυσκοιλιότητας, η οποία είναι περιστασιακή, αποτελεί η χρήση φαρμάκων (υπακτικών), που διατίθενται στα φαρμακεία και για τα περισσότερα δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ενδείκνυται σε αυτήν την περιστασιακή μορφή δυσκοιλιότητας,, ώστε να βοηθήσουμε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, να προληφθεί η κλιμάκωση της έντασης αυτού του προβλήματος και να μην γίνει αιτία να «χαλάσουν» οι μέρες των διακοπών. Αυτό μπορεί να συμβεί χρησιμοποιώντας φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, τα οποία μπορεί να προμηθευτούμε από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Ενδεικτικά αναφέρεται ως παράδειγμα η φαρμακευτική ουσία δισακοδύλη, η οποία είναι δοκιμασμένη ευρέως, χρησιμοποιείται παγκοσμίως για περισσότερα από 50 χρόνια και προσφέρει στον πάσχοντα αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6-10 ώρες,  ενεργώντας μόνο εκεί που απαιτείται, δηλαδή στο παχύ έντερο . Ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας είναι τα άτομα που θα πρέπει να συμβουλευτείτε για αυτό το θέμα.

 Διαβάστε περισσότερα  :   Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης

                                                  Στη βαλίτσα και αχρείαστα 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

483

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)