Αρχική>Ομορφιά-Αισθητική>Περιποίηση-Αντιγήρανση> Επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα - Φωτοπροστασία

Επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα - Φωτοπροστασία

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

615

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

Πέννυ Εμμανουήλ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Δντρια Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης
                                            
 
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει εξόρμηση στις απέραντες ακρογιαλίες, θάλασσα και .....ήλιος!
Ο ήλιος είναι μεν ευεργετικός γιατί μεταβολίζει την βιταμίνη D στο δέρμα και αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, προλαμβάνοντας την ραχίτιδα και ακόμη καταστρέφει  τους παθογόνους μικροοργανισμούς και βελτιώνει μερικές δερματικές παθήσεις όπως την ψωρίαση και την ακμή.
Αλλά από την άλλη μεριά όμως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, είναι βλαβερή για την υγεία μας, γιατί όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα, αλλά και να επιφέρει δυσάρεστα μακροχρόνια αποτελέσματα, όπως γήρανση (ρυτίδες), ελάστωση, φωτοδερματίτιδες και τέλος καρκίνο του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα είναι συσσωρευτική με αποτέλεσμα οι βλάβες να γίνουν με μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.
Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία αποτελούν σπουδαίο παράγοντα στην πρόκληση του κακοήθους μελανώματος στην ενήλικο ζωή.
 
Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων, για την προστασία του ατόμου από την ηλιακή ακτινοβολία (φωτοπροστασία ).
Φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι
η πάχυνση της επιδερμίδας η οποία απορροφά, αντανακλά και διαχέει την προσπίπτουσα ακτινοβολία, η παραγωγή περισσότερης μελανίνης και έτσι με το μαύρισμα προστατεύεται ο οργανισμός μας καθώς η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτό – επανόρθωσης των κυττάρων του DNA.
Ακόμη και η φύση προνόησε να μας προστατεύσει από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας με τις ατμοσφαιρική στιβάδα του όζοντος που φιλτράρει την υπόλοιπη ακτινοβολία και εμποδίζει μέρος των υπεριωδών ακτίνων. Ο άνθρωπος όμως με την παρέμβασή του στη φύση προκάλεσε δραστική μείωση του στρώματος του όζοντος. ( 0,5% του συνολικού ).
΄Έτσι στραφήκαμε στην χρήση τεχνικών μεθόδων φωτοπροστασίας με την χρήση αντιηλιακών προϊόντων.
Σκοπός τους είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και να βοηθήσουν στο μαύρισμα του δέρματος χωρίς οδυνηρά αποτελέσματα.
 
 
 
 Προδιάθεση για πρόκληση βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν τα άτομα με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά (ξανθά μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια) δηλαδή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος τους (IV κατά Fitzpatrick)
       Τύπος Ι    Δέρματα που δεν μαυρίζουν και καίγονται.
       Τύπος ΙΙ    Δέρματα που καίγονται εύκολα και μαυρίζουν δύσκολα.
       Τύπος ΙΙΙ  Δέρματα που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται.
       Τύπος ΙV  Δέρματα που μαυρίζουν χωρίς εγκαύματα.
       Τύπος V    Μαύρη φυλή.
Αλλά εξαρτάται και από  την συνολική έκθεση και την έκταση αυτής στην υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και από την ηλικία του ατόμου.
 
Τα αντιηλιακά περιέχουν φίλτρα που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV-B UV-A ) να φθάσει στο δέρμα.
Χωρίζονται σε :
Α) Χημικά αντιηλιακά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία.
Β) Φυσικά αντιηλιακά που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία (τα φυσικά χρησιμοποιούνται σπάνια μόνα τους γιατί για να είναι αποτελεσματικά απαιτείται υψηλότερη συγκέντρωση του προϊόντος )
 
Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από:
1)      Το φάσμα των υπεριωδών ακτίνων που απορροφούν (UV-B, UV-A, IR).
2)      Την συγκέντρωση της δραστικής ουσίας
3)      Τον τύπο του δέρματος, το ph κ.α.
4)      Το πάχος του στρώματος του αντιηλιακού που απλώνεται στο δέρμα καθώς και το χρόνο επίδρασης.
Ο δείκτης που εκφράζει την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού προϊόντος στην προστασία του δέρματος είναι ο SPF, δηλαδή SunProtectionFactor.
Ο δείκτης αυτός σημαίνει ότι αν ένα άτομο που θα εκτεθεί στον ήλιο παρουσιάσει ερύθημα σε 30 λεπτά, το άτομο αυτό αν χρησιμοποιήσει ένα αντηλιακό με SPF 4 τότε θα μπορέσει το άτομο αυτό να παραμείνει στον ήλιο 4Χ30 = 120 λεπτά σύνολο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φύγει το αντιηλιακό με τον ιδρώτα ή το νερό.
 
Έτσι τα αντιηλιακά κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες:
SPF 2 – 4 Ελάχιστη προστασία, επιτρέπουν το μαύρισμα.
SPF 4 – 6 Μέτρια προστασία, επιτρέπουν το μαύρισμα.
SPF 6 – 8 Μεγάλη προστασία, περιορισμένο μαύρισμα.
SPF 8 – 15 Μέγιστη προστασία, λίγο μαύρισμα.
SPF   > 15 Υπέρ προστασία, δεν επιτρέπουν το μαύρισμα.
 Σύμφωνα με την πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα αντιηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας πάνω από 50 SPF αναγράφονται με δείκτη SPF 50+.
 
Ένα καλό αντιηλιακό θα πρέπει:
1)      να περιέχει φίλτρα για UV-B, UV-A & IR (υπεριωδών & υπερύθρων ακτινοβολιών).
2)      η μορφή του και τα υπόλοιπα συστατικά θα πρέπει να μην είναι τοξικά και να μην προκαλούν φωτοδερματίτιδες καθώς και να μην έχουν πρόσθετα που προκαλούν ακμή ή δερματίτιδες. Γαλακτώματα και κρέμες προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.
3)      η διαλογή του δείκτη SPF γίνεται με βάσει τον φωτότυπο του δέρματος κατά Fitzpatrick.
4)      να είναι αισθητικά (κοσμετολογικά) αποδεκτό δηλ. να μην λερώνει τα ρούχα, να είναι εύκολο στη χρήση και οικονομικό.
 
Οδηγίες χρήσεως αντιηλιακού :
·         Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται 20 – 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και σε όλα τα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία μέρη του σώματος (π.χ. χέρια όταν οδηγούμε ).
·         Επανάληψη της χρήσης ανά 3 – 4 ώρες, ανάλογα, αν το άτομο ιδρώσει ή κολυμπήσει.
 
?λλα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία:
·         Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 12 πμ & 4 μμ.
·         Τα παιδιά ειδικά πρέπει να φορούν λευκό μπλουζάκι και καπέλο.
·         Λήψη άφθονων υγρών.
·         Χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου.
·         Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στην θάλασσα ή κάτω από την ομπρέλα οι ακτίνες του ηλίου αντανακλούν πάνω στο δέρμα μας (όπως στο χιόνι).
 
Παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην ηλιοπροστασία, οι βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί όλα τα προηγούμενα
χρόνια είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες και φαίνεται ότι το πρόβλημα, μας ακολουθεί και στην νέα χιλιετία καθ’ όσον μάλιστα η περιβαλλοντολογική καταστροφή συνεχίζεται και σήμερα.
 
 
 Σχετικες παρουσιάσεις :  Ιδιαίτερα - Ξεχωριστά δώρα για αγαπημένα πρόσωπα: Aristotle s virtues on plexiglass  
 
                                              Δημιουργία & Επιμέλεια κειμένων από πεπειραμένους κειμενογράφους και λογογράφους
 
 
 
 
 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

615

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)