Αρχική>Υγεία>Γενικά> Οξεία Εξωτερική ωτίτις - To "αυτί του κολυμβητή"

Οξεία Εξωτερική ωτίτις - To "αυτί του κολυμβητή"

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

648

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

Ιωάννα Κορώνη 
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
 
Τι είναι το ¨αυτί του κολυμβητή¨
Το αυτί του κολυμβητή είναι μια οξεία φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού,η οποία προκαλείται από μικρόβια (pseudomonas) ή μύκητες (caudida,albicans,aspergilus).
 
Ποιες αιτίες προκαλούν τη φλεγμονή;
Η φλεγμονή προκαλείται λόγω διαταραχής της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας του έξω ακουστικού πόρου,καθώς και λόγω τραυματισμού του.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την διαταραχή είναι:
- Θερμό και υγρό περιβάλλον
- Παρατεταμένη κολύμβηση
- Κολύμβηση σε μολυσμένα νερά ή πισίνες χωρίς σωστή χλωρίωση και έλεγχο του PH του νερού.
- Προυπάρχουσες δερματίτιδες εκζεματικού ή αλλεργικού τύπου.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα.
 
Η χρήση Q-tips, ξύσιμο του αυτιού με μεταλλικά αντικείμενα ή με τα νύχια (συνήθως στα παιδιά) έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οξείας εξωτερικής ωτίτιδας.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στην αρχική φάση συνήθως προέχει ο έντονος κνησμός. Μετά από 2-3 ημέρες εμφανίζεται δυνατός πόνος στο αυτί,ο οποίος επιδεινώνεται με την μάσηση ή αν τραβήξουμε το λοβό του αυτιού. Ο ακουστικός πόρος κλείνει με αποτέλεσμα να μειωθεί η ακοή και ο ασθενής να έχει ένα αίσθημα βάρους. Παρουσιάζονται εκκρίσεις ορόδεις ή πυώδεις. Η εμφάνιση πυρετού (37,5) δεν είναι σύνηθης στους ενήλικες,καθώς και ο ερεθισμός των σύστοιχων τραχηλικών λεμφαδένων.
 
Πως θεραπεύεται;
-         Ενστάλαξη ωτικών σταγόνων που περιέχουν αντιβίωση και κορτιζόνη. Λόγω οιδήματος του έξω ακουστικού πόρου η εισαγωγή τεμαχίου γάζας εμποτισμένο με σταγόνες οδηγεί σε γρηγορότερη ανακούφιση από τον πόνο. Εάν είναι δυνατό πρέπει να γίνεται και τοπικός καθαρισμός του πόρου.
-         Εφαρμογή ξηρών θερμών επιθεμάτων και η λήψη παυσίπονων έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην πονάει τόσο πολύ.
-         Εάν η τοπική θεραπεία αποτύχει ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
-         Στην περίπτωση της μυκητιασικής εξωτερικής ωτίτιδας απαιτείται προσεκτικός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου και η χρήση αντιμυκητιασικών σταγόνων.
-         Να αποφεύγεται η είσοδος νερού κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι ή βαζελίνη και κλείνουμε τον ακουστικό πόρο όταν κάνουμε μπάνιο,μετά το πετάμε. Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο βαμβάκι για να αποφύγουμε την πιθανότητα επαναμόλυνσης.
 
Πως μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία εξωτερικής ωτίτιδας;
-         Αποφυγή χρήσης Q-tips (μπατονέτες)
-         Προσπαθούμε να διατηρούμε στεγνό τον έξω ακουστικό πόρο. Μετά από παρατεταμένη παραμονή στο νερό είναι σκόπιμη η χρήση διαλύματος καθαρού οινοπνεύματος (1-2 σταγόνες) χωρίς να κλείνουμε το αυτί με βαμβάκι ή ωτικών σταγόνων που στεγνώνουν τον έξω ακουστικό πόρο και μπορούμε να τις προμηθευτούμε από το φαρμακείο.
-         Δεν ξύνουμε το αυτί με διάφορα αντικείμενα (οδοντογλυφίδες,κλειδιά κ.τ.λ.)
 
Το αυτί του κολυμβητή είναι η πιο σύνηθης νόσος του αυτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,γι’αυτό είναι σκόπιμη η ιδιαίτερη προσοχή όλων στα μέτρα πρόληψης,για να μην γίνουν οι διακοπές στη θάλασσα πρόβλημα αντί διασκέδαση.
 

 

 

   

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

648

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)