Αρχική>Γυναίκα-Φροντίδα> Θερινή Ακμή (Acne aestivalis mallorcaacne)

Θερινή Ακμή (Acne aestivalis mallorcaacne)

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

714

Print article Send to a friend Facebook Twitter
 
 
Βασίλης Α. Τζαλοκώστας
Δερματολόγος
 
 
Οι Ηjort και συν το 1972 περιγράφουν για πρώτη φορά με τον όρο “Mallorca Acne”ένα εξάνθημα που παρατηρείται σε Σκανδιναβούς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο νησί Μαγιόρκα. Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1975, οι O.H Mills Jr και A.M Kligman καταγράφουν την πρώτη αναφορά περιστατικού θερινής στην Αμερική και μάλιστα σε γυναίκα.
 
Το εξάνθημα της θερινής ακμής, το οποίο εμφανίζεται στην συντριπτική του πλειοψηφία σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 25-40 ετών,εντοπίζεται χαρακτηριστικά στο άνω μισό της εξωτερικής επιφανείας των βραχιόνων, στις παρειές με επέκταση συνήθως μέχρι και τα πλάγια του λαιμού, στην προστερνική χώρα (décolletage), ώμους αλλά και στη ράχη.
Αποτελείται ,σχεδόν αποκλειστικά, από διάσπαρτα, διακριτά,κοκκινωπά, θολωτά επαρμάτια στο δέρμα, περί τα 4 χιλιοστά σε μέγεθος, με τραχύτητα στην αφή και τα οποία καλύπτουν κυρίως τον θύλακα της τρίχας. Η εμφάνιση του εξανθήματος αρχίζει την ?νοιξη με πλήρη εκδήλωση τους θερινούς μήνες για να αρχίσει και ολοκληρωθεί η αποδρομή του το Φθινόπωρο,χωρίς να παραμείνουν ουλές ή άλλες υπολειμματικές βλάβες.
 
Η αιτιοπαθογένεια της θερινής ακμής παραμένει άγνωστη αν και έχει κατά καιρούς ενοχοποιηθεί η χρήση λιπαρών αντιηλιακών σκευασμάτων και άλλων προϊόντων περιποίησης του δέρματος της ίδιας υφής. Η παρατήρηση ότι η κλινική εικόνα εξανθήματος το οποίο εμφανίζεται σε άτομα που υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία PUVA για διαφόρους λόγους, μοιάζει πολύ με το εξάνθημα της θερινής ακμής, οδήγησε στην διατύπωση της άποψης ότι η θερινή ακμή αποτελεί την οξεία εκδήλωση ενός ιδιοπαθούς, με υποτροπές, επίκτητου εξανθήματος, που χαρακτηρίζει μια καθυστερημένη, μη φυσιολογική δερματική αντίδραση, με κύρια συμμετοχή του θύλακα της τρίχας, στη υπεριώδη (UVR) ηλιακή ακτινοβολία.
 
Προληπτικά μέτρα για την προστασία από την εμφάνιση ή τις υποτροπές κάθε χρόνο στα ευαίσθητα στη θερινή ακμή άτομα, αποτελούν τα γενικά μέτρα ηλιοπροστασίας (Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο συγκεκριμένες ώρες π χ  11.00πμ-4.00μμ) για τη χώρα μας, με μέτρο προοδευτικώς αυξανόμενη έκθεση κατά την ηλιοθεραπεία ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, κατάλληλη ένδυση,χρήση ενδεδειγμένων αντιηλιακών σκευασμάτων κ.λ.π.).
 Θεραπευτικώς,το εξάνθημα της θερινής ακμής δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή με αντιβιοτικά αλλά απαντά πολύ καλά στη τοπική εφαρμογή σκευασμάτων υπεροξειδίου του βενζολίου ή ρετινοειδών.
 
              Περισσότερα σχετικά άρθρα στο  :      Περιποίηση - Αντιγήρανση

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

714

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)