Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Η σόγια στην διατροφή μας

Η σόγια στην διατροφή μας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

210

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

 

                                                                                                                                 

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου  
MSc, MBA, SRD 
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος 
 
 
 
Τί είναι η σόγια;
 Η σόγια είναι ένα φυτό ιθαγενές της ανατολικής Ασίας και ανήκει στα είδη των ψυχανθών. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και 5000 χρόνια ενώ οι δράσεις της στην υγεία του ανθρώπου έχουν μελετηθεί και συνεχίζουν να μελετιούνται εκτενώς από τους επιστήμονες. Για τους χορτοφάγους, τους vegan και εκείνους που αποφεύγουν ή είναι αλλεργικοί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, η πρωτεΐνη σόγιας συχνά χρησιμεύει ως σημαντική πηγή αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.
Διατροφική αξία της σόγιας
Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία είναι ταυτόσημη με τις πρωτεΐνες των οσπρίων. Εκτός από την πρωτεΐνη, η σόγια αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.
 
 Η διατροφική αξία της σόγιας είναι (ανά 100γρ σόγιας):
 
·        Ενέργεια,141kcal
 
·        Πρωτεΐνες,13g
 
·        Υδατάνθρακες,11g
 
·        Λίπος,6,8g
 
·        Κορεσμένα λιπαρά οξέα,0,79g
 
·        Ασβέστιο,197mg
 
·        Βιταμίνη C,29
 
·        Φυλλικό οξύ,165mg
 
·        Μαγνήσιο: 25% RDI
 
·        Φώσφορος: 26% RDI
 
·        Κάλιο: 19% RDI
 
·        Ψευδάργυρος: 14% RDI
 
·        Μαγγάνιο: 79% RDI
 
 
 
Οφέλη στην υγεία
 
1.      Οστεοπόρωση. Η σόγια έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο με αποτέλεσμα η ενσωμάτωσή της στην καθημερινή διατροφή να βοηθάει στον περιορισμού του κινδύνου για οστεοπόρωση.
2.      Καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση σόγιας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης σόγιας σε καθημερινή βάση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας της μείωσης της LDL χοληστερόλης.
3.      Συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών σε αυτόν τον τομέα είναι αντικρουόμενα, αλλά γενικά η τάση που επικρατεί προτείνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ισοφλαβόνες για τη μείωση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.
4.      Προστασία κατά του καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση σόγιας φαίνεται να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου κυρίως εξαιτίας των ισοφλαβονών που περιέχει η σόγια.
Μειονεκτήματα της σόγιας
 
1.      Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει φυτά, γνωστά και ως αντιγηραντικά. Αυτά παρεμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων στο σώμα σας.
2.      Η πρόσληψη σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς ενός ατόμου.
3.      Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχονται σε αυτήν την πρωτεΐνη μπορούν να διαταράξουν τα φυσικά επίπεδα ορμονών στο σώμα.
4.      Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Δεδομένου ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν, η σόγια έχει συνδεθεί με αυξημένη παρουσία καρκίνου του μαστού.
5.      Αρκετές πρόσφατες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Προϊόντα σόγιας
 
1.      Edamame: Πρόκειται για φασόλια σόγιας, βρασμένα ή στον ατμό, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
 
2.      Γάλα σόγιας: Τα περισσότερα γάλατα σόγιας είναι ενισχυμένα με βιταμίνες, όπως οι B12 και D. Επιπλέον, περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσο και το αγελαδινό γάλα.
 
3.      Τόφου: Παρασκευασμένο από πηγμένο γάλα σόγιας, το τόφου είναι εξαιρετική
πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και ασβεστίου.
 
4.      Σόγια σε μορφή ξηρού καρπού: Τα αποξηραμένα και ψημένα φασόλια σόγιας
έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τους κλασικούς ανάμεικτους
ξηρούς καρπούς.
 
5.      Σάλτσα σόγιας: Περιέχει πάνω από 1.000 mg νατρίου ανά κουταλιά της σούπας και ακόμη και οι εκδοχές της με το μειωμένο νάτριο παραμένουν εξαιρετικά αλμυρές.
 
6.      Αλεύρι σόγιας :Θεωρείται μια άμεση πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται στην παρασκευή έτοιμων γευμάτων, αλλά και στις ζωοτροφές.
 
7.      Σογιέλαιο : είναι τα έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς της σόγιας και είναι ένα ακόμη προϊόν από την επεξεργασία της.
 
8.      Γιαούρτι σόγιας : Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή ειδικά ένζυμα (πυτιά) στο γάλα της σόγιας για να πήξει. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ασβέστιο.
 
9.      Κιμάς σόγιας : Είναι πλούσιo σε πρωτεΐνες και έτσι προάγει το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
 
10.   Κεμπάπ από σόγια: είναι ένα προϊόν παρόμοιο με τον κιμά σόγιας, όμως με διαφορετικό μέγεθος και άρα δυνατότητα διαφορετικής χρήσης.
 
 
 
Συνολικά, η σόγια είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Αν σας αρέσει η γεύση ή κάνετε χορτοφαγική διατροφή, δώστε μια ευκαιρία στην πρωτεΐνη σόγιας.
 
                                                                                                        Πηγή :          www.somaygies.gr.
 
 
 
 
 
 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

210

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)