Αρχική>Διατροφή & Aσκηση> Στιγμιαίος καφές : Σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

Στιγμιαίος καφές : Σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

172

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 Χάρης Γεωργακάκης

Κλινικός  Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
 
 
 
O καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, χάρη στα οφέλη που φαίνεται να έχει για την υγεία. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καφέ είναι ο στιγμιαίος. Είτε ζεστός είτε κρύος – frappé - εμπεριέχει καφεΐνη και πολλά  σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά είναι που του δίνουν σημαντικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγεία μας, τις κυριότερες από τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω, με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία.
 
 
1. Ενίσχυση της αντιοξειδωτικής μας ικανότητας
Θεωρείται σήμερα ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές τα χλωρογενικά οξέα.
Τα εν λόγω συστατικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας.
 
2. Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά
Η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% και τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15% σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.
 
3. Πρόληψη εγκεφαλικών δυσλειτουργιών  
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν σήμερα συσχετιστεί με προστασία από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και του Alzheimer.
 
4. Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ερευνητικά δεδομένα έχουν ταυτίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του.
 
5. Βελτίωση ηπατικής λειτουργίας

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ηπατικών δυσλειτουργιών.Από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μετα-ανάλυσης η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology & Hepatology και περιλάμβανε σειρά επιμέρους μελετών,φάνηκε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές στο συκώτι σε άτομα που πίνουν καφέ είναι σημαντικά χαμηλότερος.

    Πηγή :   diettv

 

     Διαβάστε ακόμη :        Ιδιαίτερα - Ξεχωριστά δώρα για αγαπημένα πρόσωπα: Aristotle s virtues on plexiglass

 

 

 

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

172

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)