Αρχική>Υγεία>Γενικά> Οι παθήσεις της μύτης ευθύνονται για τον κακό ύπνο

Οι παθήσεις της μύτης ευθύνονται για τον κακό ύπνο

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

208

Print article Send to a friend Facebook Twitter

 

 

 

 

 Οι παθήσεις της ρινικής κοιλότητας (μύτη) ευθύνονται για την ποιότητα του ύπνου (κακός ύπνος) εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ανασκοπική μελέτη ανάλυσης πολλών επιστημονικών μελετών που αφορούν στις παθήσεις της μύτης, όπως η χρόνια ρινοκολπίτιδα,  η ρινίτιδα (αλλεργική ή μη) και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Η ανάλυση των επιστημονικών μελετών έγινε από τη συνεργασία των τριών πανεπιστημίων (Medical University of South Carolina, Columbia University New York, The John Hopkins University School of Medicine).

 «Δεδομένο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι ότι η ρινολογική ασθένεια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα συστημικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη διάθεση,
τη γνωστική λειτουργία, και τον ύπνο» ανέφερε ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα και πρόσθεσε:
«Δεν ήταν όμως σαφές μέχρι σήμερα, αν η διαταραχή του ύπνου οφειλόταν σε συγκεκριμένες ρινολογικές ασθένειες (χρόνια ρινίτιδα [CRS], ρινίτιδα και ρινική διαφράγματη απόκλιση [NSD]) ή σε άλλους μηχανισμούς. Στην ανάλυση των επιστημονικών μελετών οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της CRS, ρινίτιδα, και NSD με βάση αντικειμενικές και υποκειμενικές μετρήσεις της ποιότητας του ύπνου και έκαναν συγκρίσεις με τους συνήθεις ελέγχους για τους ασθενείς με γνωστή αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA)».
Το συμπέρασμα της ανασκοπικής μελέτης είναι ότι η ποιότητα του ύπνου σαφώς επηρεάζεται από τα ρινικά προβλήματα. Υπάρχει ένα ήπιο έως μέτριο αποφρακτικό αποτέλεσμα που συμβάλει στον κακό ύπνο, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που τον επιδεινώνουν.
«Για το λόγο αυτό τις περιόδους όπου εχουμε έξαρση των παθήσεων της ρινικής κοιλότητας ( π. χ χειμερινούς μήνες ) θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί,
όσον αφορά τις ασθένειες αυτές, αλλά και οι χρόνια πάσχοντες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους και την φαρμακευτική τους αγωγή» κατέληξε ο κ. Αρτόπουλος.
 
 
 
               Σας ενδιαφέρει :        Ιδιαίτερα - Ξεχωριστά δώρα για αγαπημένα πρόσωπα: Aristotle s virtues on plexiglass
 
 
 
 
 
 
 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙLike

208

Print article Send to a friend Facebook Twitter

Δεν συλλέγουμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκτός εάν εσείς επιθυμείτε να μας στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
για εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter)